Patriarhii Iustin și Teoctist au fost pomeniți la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București au fost pomeniți marți Patriarhii Teoctist Arăpașu și Iustin Moisescu.

S-au împlinit 12 ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Teoctist Arăpașu și 33 ani de când Patriarhul Iustin Moisescu a trecut la Domnul.

Slujba Parastasului a fost oficiată după Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În cadrul omiliei sale, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre pregătirea și activitatea celor doi patriarhi ai României.

Patriarhul Teoctist

De la 13 ani a intrat Mănăstirea Voronei, dedicându-și viața lui Dumnezeu.

Activitatea sa pastorală s-a desfășurat în mai multe eparhii și mitropolii din țară.

„A fost Episcop vicar la București timp de 12 ani, apoi episcop la Arad în perioada 1962-1971, mitropolit al Olteniei și ulterior mitropolit al Moldovei”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Timp de opt decenii Patriarhul Teoctist a slujit Bisericii.

„A rămas în memoria credincioșilor ca un ierarh cu o îndelungată slujire a Bisericii. Din cei 93 de ani de viață, aproape 80 i-a dedicat slujirii lui Dumnezeu”, a reliefat ierarhul.

Totodată, Preasfinția Sa a spus despre Patriarhul Teoctist că a fost „un ierarh blând și un om care a știut să conducă corabia bisericii în vremuri grele”.

„Primii ani de păstorire au fost în perioada dificilă dintre 1986-1989, urmată de un interval de tranziție și mari transformări”.

Mulți dintre cei care l-au cunoscut au apreciat la Patriarhul Teoctist „bunătatea inimii și deschiderea spre dialog”, a mai evidențiat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Patriarhul Iustin

Vorbind despre Patriarhul Iustin, Preasfinția Sa a amintit că personalitatea lui este evocată în mod deosebit în Anul 2019, declarat An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu în Patriarhia Română și l-a numit „un strălucit teolog”.

„Remarcat pentru rezultatele strălucite a fost trimis în 1930 să studieze la Atena, unde avea să primească la finalul studiilor calificativul Magna cum laude.

A fost interesat de studiul biblic și de scrierile Sfinților Părinți, fapt pentru care, a precizat Preasfinția Sa, „a alcătuit o teză dedicată lui Evagrie Ponticul”.

După terminarea studiilor a activat ca „profesor la seminarul Nifon din București, Varșovia, Cernăuți și București”.

Hirotonit arhiereu în 15 martie 1956

Profesorul de teologie Iustin Moisescu a fost hirotonit arhiereu pentru Mitropolia Ardealului în data de 15 martie 1956.

La numai un an de la ocuparea scaunului mitropolitan de la Sibiu a fost ales mitropolit al Moldovei.

În calitate de mitropolit al Moldovei și Sucevei (titulatura de la acea vreme a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei) Iustin Moisescu a fost „ctitorul restaurator a nenumărate biserici și edificii bisericești”, a mai spus Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

„S-a îngrijit cu precădere de Seminarul Teologic, singurul din zona Moldovei, precum și de tipografia centrului mitropolitan care funcționa la Mănăstirea Neamț”.

La 12 iunie 1977 a urmat în scaunul patriarhal de la București.

„Vreme de 9 ani a încercat să continue lucrarea bogată de la Iași, însă nu a reușit din cauza regimului politic ostil”, a precizat Preasfinția Sa.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a caracterizat pe Patriarhul Iustin ca fiind „un om plin de curaj”.

„La începutul anilor 1980 s-a opus vehement dărâmării catedralei și reședinței patriarhale din București”, a menționat ierarhul.

Dincolo de activitatea academică și administrativ bisericească bogată, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus despre Patriarhul Iustin că „a fost un om cu o mare trăire interioară, ajutându-i îndeosebi pe cei necunoscuți”.

Preasfinția Sa a evidențiat în finalul predicii sale două dintre trăsăturile comune ale celor doi patriarhi comemorați marți: „curajul mărturisirii și râvna pe care au avut-o pentru vestirea Evangheliei într-o perioadă foarte grea în care au păstorit”.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente