Patriarhii Alexandriei şi Rusiei au liturghisit la Kremlin cu prilejul aniversării a 1030 ani de la încreştinarea Rusiei

Patriarhii Alexandriei şi Rusiei au concelebrat sâmbătă, 28 iulie 2018, la Kremlin cu prilejul împlinirii a 1030 de ani de la încreștinarea Rusiei.

Alături de cei doi patriarhi au slujit reprezentanţi ai Bisericilor Antiohiei, Ierusalimului, Georgiei, Serbiei, Bulgariei, Ciprului, Albaniei, Poloniei, Cehiei şi Slovaciei, precum şi numeroşi ierarhi ruşi.

În ziua de 28 iulie, Patriarhia Moscovei îl cinstește pe Dreptcredinciosul Cneaz Vladimir, Luminătorul Rusiei, care a îmbrățișat Ortodoxia în anul 988 și a încreștinat astfel întregul popor.

În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Rusiei a luat decizia ca odată cu sărbătoarea Sfântului Vladimir să fie celebrată ziua încreștinării poporului rus.

La finalul slujbei a fost citită enciclica patriarhală şi sinodală a Bisericii Rusiei cu prilejul aniversării a 1030 ani de la încreștinarea Rusiei, informează Orthochristian.com.

În document a fost evidențiată importanța Sfântului Vladimir pentru creștinătatea ortodoxă de astăzi:

Îl cinstim astăzi pe Dreptcredinciosul Cneaz Vladimir, cel întocmai cu Apostolii,  și ne amintim cum în urmă cu 1030 de ani el reprezentat un punct de cotitură în istoria popoarelor slave. Prin Puterea Duhului Sfânt, Cneazul Vladimir s-a lepădat de păgânism și a crezut în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, s-a botezat împreună cu cei apropiați lui și a adus lumina salvatoare a Evangheliei pe tărâmul rus.

În aceeași zi a avut loc o procesiune cu moaștele Sfântului Vladimir de la Catedrala Iisus Hristos Mântuitorul din capitala Rusiei, care au fost aduse la Kremlin cu prilejul momentului aniversar. După slujbă ele au fost purtate la monumentul dedicat Sfântului Vladimir din piața Borovitskaya.

Foto credit: Orthocristian

Comentarii Facebook


Știri recente