Patriarhii Alexandriei și Antiohiei vizitează Ciprul pentru a participa la aniversarea Arhiepiscopului Hrisostom

Patriarhii Teodor al Alexandriei și Ioan al Antiohiei au ajuns în Cipru vineri pentru a participa la festivitățile dedicate împlinirii a patruzeci de ani de slujire episcopală a Preafericitului Părinte Hrisostom, Primatul Bisericii Ortodoxe Cipriote.

În Duminica Ortodoxiei de anul acesta, 25 februarie, Biserica Ortodoxă a Ciprului își va cinsti Întâistătătorul cu ocazia împlinirii a patru decenii de la alegerea sa în 1978 în demnitatea de Mitropolit de Pafos.

Pentru festivități au fost invitate mai multe personalități din lumea ortodoxă. Patriarhia Ecumenică va fi reprezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Grigorie, Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie, și Mitropolitul Pantelimon de Vryoulon. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va fi reprezentat la eveniment de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, care va transmite mesajul de felicitare din partea Patriarhului României.

Biserica Ortodoxă a Ciprului este una dinte cele mai vechi Biserici Ortodoxe Autocefale. Fondatorul ei este considerat a fi Sfântul Apostol Barnaba. Biserica Ciprului a primit autocefalia prin canonul 8 de la al treilea Sinod Ecumenic din 431 care a avut loc în Efes.

Cu ocazia aniversării celor patruzeci de ani de slujire arhierească, cei trei Întâistătători ortodocși vor coliturghisi în Nicosia la Biserica închinată Înțelepciunii lui Dumnezeu – Sfânta Sofia, alături de mai mulți ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori și membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului.

Potrivit unui anunț făcut de Biserica Ciprului, duminică după-amiază, va avea loc Adunarea Eparhială a Bisericii Ciprului în prezența președintelui Republicii Cipru, Excelența Sa Nikos Anastasiadis.

Arhiepiscopul Hrisostom II al Noii Justiniane și al întregului Cipru s-a născut în data de 10 aprilie 1941 în Tala, Pafos. A fost stareț al mănăstirii Sfântul Neofit din Pafos. În data de 5 noiembrie 2006 a fost ales Arhiepiscop al Ciprului, fiind întronizat în ziua de 12 noiembrie.

Foto credit: orthodoxia.info

Comentarii Facebook


Știri recente