Patriarhia Română va demara un proiect catehetic pentru românii din Spania şi Portugalia

Patriarhia Română și Fundația World Vision România continuă proiectul catehetic educaţional pentru românii din diaspora. După ce anul trecut proiectul pilot s-a desfăşurat cu rezultate notabile în Episcopia Italiei, anul acesta va fi implementat în Episcopia Spaniei şi Portugaliei.  

Proiectul își propune să asigure formarea specifică a preoților și persoanelor care sunt implicate în desfășurarea activităților catehetice, în vederea dezvoltării deprinderilor de lucru cu copiii și tinerii în cadrul Școlii de Duminică.

Vor fi organizate patru sesiuni de formare de formatori pentru 75% dintre parohiile Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Sesiunile vor avea loc la Madrid (13 -14 mai), Tarragona (15-16 mai), Valencia (17-18 mai) și Sevilla (23-24 mai).

Acestea vor fi susţinute de pr. Florin Marica, consilier patriarhal – Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, pr. Constantin Naclad, inspector patriarhal – Biroul de cateheză al Patriarhiei Române, și pr. Mihai Pavel, director regional pentru Credință și Dezvoltare – World Vision International.

Proiectul pilot de anul trecut a avut un rol important, deoarece a oferit mai multe răspunsuri la diferite probleme întâmpinate de românii din diaspora.

„Organizarea unor întruniri și sesiuni de formare pentru cei care fac misiune în afara granițelor țării a reprezentat un cadru prielnic pentru identificarea unor soluții concrete în vederea intensificării activităților catehetice și consolidării relațiilor dintre românii din țară și cei din afara granițelor țării”, a declarat pr. Florin Marica pentru Agenţia de ştiri Basilica.

El a remarcat faptul că „discuțiile purtate în cadrul întâlnirilor au contribuit la cunoașterea reală a problemelor cu care se confruntă românii din diaspora, astfel încât proiectele educaționale care se vor desfășura în parteneriat, vor avea descrise activități care răspund mai bine nevoilor beneficiarilor”.

Proiectul educaţional catehetic

Rezultatele și impresiile participanților la sesiunile de formare de formatori desfășurate în Italia au fost prezentate în cadrul lucrărilor celui de-al XI-lea Congres Național Hristos împărtășit copiilor, desfășurat în perioada 17-19 septembrie 2018, la Centrul social-pastoral Sfânta Cruce de la Mănăstirea Caraiman.

Apoi, Sfântul Sinod a aprobat în ședința de lucru din 25 octombrie 2018 ca Patriarhia Română să organizeze sesiuni de pregătire a formatorilor pentru preoții din diaspora în vederea intensificării activităților educațional catehetice și dezvoltării unor proiecte integrate care să răspundă mai bine nevoilor copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente