Patriarhia Moscovei întrerupe legăturile cu Patriarhia Constantinopolului

În timpul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse desfășurată luni, 15 octombrie 2018, pentru prima dată la Minsk, a fost luată decizia de întrerupere a legăturilor cu Patriarhia Constantinopolului ca urmare a ultimelor hotărâri privind situația eclezială din Ucraina.

Sinodul Bisericii Ruse s-a informat „cu profundă durere” despre anunțul Patriarhiei Constantinopolului publicat în data de 11 octombrie prin care este reconfirmată intenția de oferire a autocefaliei Bisericii din Ucraina și se face referire la înființarea unei stavropighii a Patriarhiei Ecumenice la Kiev.

O altă hotărâre luată de Patriarhia Ecumenică pe care au analizat-o ierarhii ruși a fost cea a restabilirii canonice a celor doi conducători de structuri ecleziale din Ucraina care până în prezent nu s-au aflat în comuniune euharistică cu ansamblul Bisericii Ortodoxe.

Potrivit comunicatului publicat de Patriarhia Moscovei, „clericii Bisericii Ortodoxe Rusă nu pot coliturghisi cu clericii Bisericii Constantinopolului și nici laicii nu pot participa la tainele oficiate în bisericile acesteia”.

Ierarhii Bisericii Ruse fac un apel „Întâistătătorilor și Sfintelor Sinoade ale Bisericilor Ortodoxe locale pentru o evaluare adecvată” a acestei situații și „pentru căutarea în comun a unei soluții de ieșire din grava criză care dezbină trupul Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”.

În final, este exprimat „deplinul sprijin” pentru Preafericitul Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului, și pentru întreaga Biserică Ortodoxă Ucraineană „într-un timp atât de dificil pentru ea”.

„Ne rugăm pentru întărirea credincioșilor care priveghează plini de curaj pentru adevărul și unitatea Bisericii canonice din Ucraina”.

Arhipăstorii, clericii, monahii și laicii Bisericii Ortodoxe Ruse au fost îndemnați la rugăciune „pentru frații și surorile de aceeași credință din Ucraina”.

Foto credit: Osman Orsal / Reuters

Comentarii Facebook


Știri recente