Patriarhia Ierusalimului este un factor de stabilitate în Orientul Mijlociu: Arhiepiscopul Nectarie de Anthedon

Prezent la o conferință a Ministerului de Afaceri Externe al Greciei, Arhiepiscopul Nectarie de Anthedon a explicat de ce Patriarhia Ierusalimului este un factor de stabilitate în Orientul Mijlociu.

Arhiepiscopul Nectarie a participat la începutul lunii martie la Conferința „Diplomația religioasă și ecleziastică în secolul 21” în calitate de Comisar al Patriarhiei Ierusalimului la Constantinopol.

Ierarhul a spus că Patriarhia Ortodoxă Greacă din Ierusalim care activează în zona Țării Sfinte, Orientul Mijlociu, Golful Persic și Emiratele Arabe reprezintă „un lanț istoric neîntrerupt de sfințenie, martiraj și luptă de rezistență pentru Biserica lui Hristos și comunitatea ei creștină precum și pentru conservarea Locurilor Sfinte”.

„Patriarhia Ierusalimului a fost înființată la început sub trei puteri de stat și guvernamentale și autorități cu interese opuse”, a amintit Înaltpreasfinția Sa potrivit site-ului oficial al Patriarhiei Ierusalimului.

„Brusc Patriarhia se afla în centrul conflictelor; nu al conflictelor politice locale, ci în conflicte politice privitoare la comunitatea globală”, a continuat IPS Nectarie vorbind despre dificultatea misiunii în Orient.

„Prezența în Țara Sfântă este un miracol zilnic datorat faptului că atât Preafericirea Sa, cât și Frăția Sfântului Mormânt, sunt inspirați de gânduri pur eclesiastice, invocând întotdeauna ajutorul lui Dumnezeu”, a mărturisit Arhiepiscopul Nectarie.

Reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului a explicat că „patrimoniul istoric, convingerile teologice și culturale puternice și experiența de a conviețui cu alte religii fac din Patriarhia Ierusalimului nu doar o instituție remarcabilă, ci și o forță de importanță decisivă în evoluțiile inter-ortodoxe, în dialogurile interconfesionale, precum și în orice efort de pace în Orientul Mijlociu”.

În discursul intitulat „Patriarhia Ierusalimului ca factor de stabilitate și dialog în Orientul Mijlociu”, Arhiepiscopul de Anthedon a reliefat faptul că pe lângă rolul pur religios, Patriarhia Ierusalimului a investit în domeniul educației și al bunăstării sociale.

Patriarhia are școli în statul Israel, în Autoritatea Palestiniană și în Iordania, unde împreună cu elevii ortodocși învață și adepți ai altor religii ceea ce contribuie la înțelegerea și cooperarea reciprocă.

Ierarhul a transmis mulțumirile și aprecierile Patriarhului Teofil pentru sprijinul pe care îl oferă Grecia Patriarhiei Ierusalimului înțelegând că este „un bastion și o extensie a spiritualității grecești în cea mai sensibilă zonă de pe planetă”.

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente