Patriarhia Ecumenică: Hirotonia unui nou episcop în Duminica Ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită cu solemnitate în Constantinopol. Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a condus Sfânta Liturghie celebrată în Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Fanar.

În timpul Sfintei Liturghii oficiate în data de 5 martie, Arhim. Ierotei Zacharis, starețul Mănăstirii stavropighiale Sfânta Irina din Hrisovalanti din cartierul new-yorkez Astoria, a fost hirotonit episcop cu titulatura de Efkarpia.

Alături de Patriarhul Ecumenic au coliturghisit Mitropoliții Dimitrie de Sevastia, Irineu de Peristasis, Hrisostom de Mira, Ghenadie de Sasima, Nichifor de Kinshasa (Patriarhia Alexandriei), Maxim de Silivria și Teoclit de Vrestheni (Biserica Greciei). La eveniment au participat mai mulți reprezentanți ai autorităților publice.

Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu, Mitropolit de Smirna și secretar general al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, a ținut un cuvânt în care a făcut referire la însemnătatea Duminicii Ortodoxiei ca mărturie a „Adevărului Ecumenic al Ortodoxiei”.

Biserica noastră Ortodoxă a sădit de-a lungul timpului și sădește până astăzi sămânța adevărului ei prin lacrimi și nevoințe, însă cu bucurie seceră întotdeauna rod bogat. Biserica noastră îl propovăduiește pe Hristos în lume ca Adevăr, Lumină, Viață și Pace care covârșește toată mintea.

În omilia ținută, Mitropolitul Smirnei a subliniat importanța mărturiei pe care o oferă Biserica Ortodoxă în lume, pe baza Sfintei Evanghelii și a Sfintei Tradiții.

Mitropolitul Bartolomeu a spus că problemele contemporane îl împiedică pe om să își păstreze unitatea, identitatea și pacea interioară. Cu toate acestea, Evanghelia lui Hristos, pe care o propovăduiește prin experiență și trăire Biserica Ortodoxă, vine ca o suflare înnoitoare, consolatoare și mântuitoare în lume.

În încheierea cuvântului său, Mitropolitul Smirnei a spus că „această taină a evanghelizării și re-evanghelizării omenirii, adică Adevărul Ortodox, a fost proclamat și de Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, întrunit sub președinția Sanctității Sale Bartolomeu”. Prin acest Sinod s-a declarat faptul că Biserica Ortodoxă „reprezintă o mărturie autentică a credinţei în Hristos Dumnezeu-Omul…binevestind lumii întregi cuvântul credinței, nădejdii și dragostei” (Enciclica Sfântului și Marelui Sinod, introducere).

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Trisaghion pentru odihna sufletelor tuturor celor care s-au nevoit în mărturisirea credinței ortodoxe.

În continuare, Patriarhul Bartolomeu a condus tradiționala procesiune cu icoane.

Vezi mai multe imagini de la eveniment mai jos:

Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι 2017

Foto credit: Gerasimos Bekes

Comentarii Facebook


Știri recente