Patriarhia Bulgară va discuta cu celelalte Biserici Ortodoxe despre statutul Bisericii din Rep. Macedonia

Biserica Ortodoxă a Bulgariei - moment festiv (1)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare (BOB) a hotărât luni că va purta discuţii cu celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale privind recunoaşterea statutului Bisericii din ţara vecină.

Biserica Ortodoxă din Republica Macedonia – Arhiepiscopia de Ohrida a trimis o scrisoare în data de 9 noiembrie 2017 prin care a solicitat Bisericii Ortodoxe Bulgare să i se recunoască statutul canonic, numind Patriarhia Bulgară Biserică Mamă.

Potrivit unui comunicat transmis de Sfântul Sinod luni, 27 noiembrie, BOB nu a fost niciodată nepăsătoare faţă de suferinţele Bisericii Ortodoxe a Macedoniei, drept pentru care a fost stabilită o comisie formată din ierarhi bulgari care va purta discuţii cu Bisericile Ortodoxe surori şi cu reprezentanţi ai Bisericii Macedonene.

Formată într-o perioadă în care Republica Macedonia era parte din Iugoslavia comunistă, Biserica Ortodoxă Macedoneană nu este recunoscută în prezent de nicio altă Biserică Ortodoxă Autocefală.

Decizia sinodală a fost luată la câteva zile după întâlnirea Patriarhului Neofit cu Preşedintele Rumen Radev, în timpul căreia s-a exprimat susţinerea ambelor părţi pentru dezvoltarea relaţiilor dintre bulgari şi Republica Macedonia. Patriarhul Neofit a adus la întâlnire scrisoarea din partea Sinodului Macedonean, înştiinţându-l pe şeful statului bulgar despre cererea de restabilire a comuniunii euharistice.

Patriarhul l-a asigurat pe Preşedintele Radev de disponibilitatea Patriarhiei Bulgare de a identifica o rezolvare favorabilă a acestei probleme, subliniind faptul că statutul canonic al Bisericii din Rep. Macedonia va fi discutat cu celelalte Biserici Ortodoxe locale.

Potrivit Sofia Globe, înainte de începerea sesiunii de lucru a Sfântului Sinod, Patriarhul Neofit a spus jurnaliştilor că situaţia Bisericii Ortodoxe Macedonene a fost amânată de mulţi ani din cauza complexităţii problemei şi pentru că a fost necesară o analiză atentă.

Macedonenii sunt fraţii noştri şi cel puţin ceea ce putem face este să acceptăm mâna întinsă a Bisericii Ortodoxe Macedonene, a spus Patriarhul Neofit în faţa reşedinţei sinodale.

Sofia Globe menţionează că deschiderea Bisericii Bulgare faţă de Biserica din Macedonia are loc în contextul apropierii relaţiilor oficiale dintre Bulgaria şi fosta republică iugoslavă. În luna august 2017, a fost semnat un tratat bilateral de bune relaţii de vecinătate între cele două ţări, iar în noiembrie 2017, cele două guverne au avut o şedinţă comună concretizată în semnarea a nouă acorduri privind diferite domenii de guvernare.

Comisia sinodală a BOB desemnată pentru rezolvarea statutului Bisericii din Macedonia va fi prezidată de Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora şi va avea următorii membri:

  • Mitropolitul Gavriil de Loveci;
  • Mitropolitul Nicolae de Plodviv;
  • Mitropolitul Antonie al Europei Occidentale şi Centrale;
  • Mitropolitul Ioan de Varna şi Velikopreslav;
  • Mitropolitul Serafim de Nevrokop;
  • Mitropolitul Naum de Ruse;
  • Mitropolitul Grigorie de Vraţa.

Foto credit: bg-patriarshia.bg

Comentarii Facebook


Știri recente