Patriarhia Alexandriei primește vizita Patriarhului Moscovei

Pe 10 aprilie a.c., Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, însoțit de o delegație de ierarhi și clerici, a sosit în Egipt, în cadrul unei vizite oficiale în Patriarhia Alexandriei și a întregii Africi, informează patriarchia.ru. Delegația rusă a fost întâmpinată la aeroport de către Preafericitul Părinte Teodor II al Alexandriei și al întregii Africi, însoțit de un mitropolit, un episcop și reprezentantul Patriarhiei Moscovei în Biserica Alexandriei.

De la aeroport, cei doi Întâistătători și delegațiile au mers spre catedrala Buna-Vestire din Alexandria, unde au săvârșit un Te Deum. După Te Deum, participanții la slujbă au fost invitați în clădirea Patriarhiei Alexandriei, unde, în sala sinodală, au avut loc discuții între delegația Bisericii Ruse și ierarhi ai Patriarhiei Alexandriei, în frunte cu Patriarhul Teodor II.

După amiază, delegația Bisericii Ruse a vizitat Patriarhia coptă a Alexandriei, condusă de Patriarhul Shenouda III. Patriarhul Moscovei a fost însoțit în cadrul întâlnirii de Patriarhul Alexandriei Teodor II. În cadrul discuțiilor s-a analizat și chestiunea continuării dialogului dintre Patriarhia Moscovei și Biserica Coptă.

Spre seară, la hotelul „Four seasons” din Alexandria a avut loc un dineu oferit de Ambasada Federației Ruse în Egipt, în cinstea sosirii delegației Bisericii Ruse. La dineu au participat membrii celor două Biserici Ortodoxe și corpul diplomatic rusesc, dintre care Consulul general al Federației ruse a fost decorat pentru ajutorul multilateral acordat Reprezentanței Patriarhiei Moscovei pe lângă Biserica Alexandriei, iar consilierul firmei „Zarubejneft” pentru ajutorul în vederea reparațiilor capitale la biserica rusească „Sfântul Dimitrie” din Cairo.

Pe 11 aprilie delegația rusă, însoțită de Întâistătătorul Patriarhiei Alexandriei, a zburat spre Cairo, unde a fost săvârșit un Te Deum la biserica rusească „Sf. Dimitrie”. Parohul bisericii, părintele Leonid Gorbacev, care este și reprezentantul Patiarhiei Moscovei pe lângă Biserica Alexandriei, a fost decorat, cu această ocazie, pentru activitatea sa, cu ordinul Sfântul Daniil al Moscovei, grad III.

A urmat săvârșirea Liturghiei de către cei doi Întâistătători, conslujind ierarhi din Biserica Alexandriei și Patriarhia Moscovei. Slujba a fost săvârșită în limbile greacă, slavonă bisericească și arabă.

După slujbă, delegația rusă, împreună cu Patriarhul Alexandriei, s-a întâlnit cu Fathi Surur, președintele Adunării Populare din Egipt și președintele Asociației „Rusia-Egipt”. Întâlnirea a avut loc în cadrul Ambasadei Federației Ruse la Cairo. Vizita Patriarhului Moscovei în Africa va continua și în zilele ce urmează. (Material realizat de Sectorul relații bisericești și interreligioase)

Comentarii Facebook


Știri recente