Patriarhia Alexandriei îl serbează miercuri pe primul patriarh, Sfântul Evanghelist Marcu

Sfântul Evanghelist Marcu, pomenit în Biserica Ortodoxă în data 25 aprilie, este întemeietorul și ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei.

După ce a predicat Evanghelia lui Hristos la Roma, Sfântul Marcu a ajuns pe teritoriul Africii, mai precis în orașul Alexandria. Aici reușește să întemeieze o admirabilă comunitate creștină prin ajutorul localnicului Anania, pe care îl și botează.

Urmând acest exemplu, mulți locuitori ai Alexandriei au primit botezul creștinesc. Sfântul Marcu a continuat misiunea însă a atras ura păgânilor din cetate.

Tradiția creștină spune că, slujind Sfânta Liturghie, Sfântul Marcu a fost prins de localnicii păgâni, apoi bătut și târât prin oraș. Pe drumul spre închisoare Sfântul a spus: „În mâinile Tale, Doamne, îmi dau duhul meu!”.

Păgânii au dorit să îi ardă trupul, dar imediat s-a pornit o ploaie puternică. Împiedicaţi să facă acest lucru, au fugit înspăimântaţi, iar creştinii au putut să ia moaştele Sfântului Marcu.

Simbolul leului înaripat

Leul, în ceea ce privește simbolistica, exprimă forţă, putere, autoritate, deoarece este un animal  luminos și suveran.

Leul a fost ales ca simbol al Sfântului Evanghelist Marcu, deoarece acesta ne vorbește la începutul Evangheliei despre Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, ca fiind „Glasul celui ce strigă în pustie” (Marcu 1:3), care amintește de răgetul leului.

Leul este asociat cu Sfântul Marcu deoarece a fost timp de un mileniu simbolul Republicii Venețiene și este corelat în continuare cu orașul italian Veneția. Sfântul Marcu a fost ales ca patron principal al Veneției, după ce moaștele sale au fost aduse în oraș din Alexandria.

Aripile i s-au adăugat atunci când el a fost asociat cu Sfântul Evanghelist Marcu.

Patriarhia Alexandriei

Leul, semnul distinctiv al Sfântului Marcu, se află pe blazonul Patriarhiei pentru a arăta originea apostolică a creștinismului din Africa.

Patriarhia Alexandriei este una din cele

Stema Patriarhiei Alexandriei

cinci patriarhate antice ale Bisericii, membră a „Pentarhiei”. În prezent ea ocupă locul al doilea în diptice, după Patriarhia Ecumenică.

Legăturile duhovnicești dintre vechea Biserică a Alexandriei și Biserica Ortodoxă Română sunt îndelungate. Cele două Biserici și-au arătat o susținere reciprocă mai ales în perioada dintre sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVIII-lea.

În prezent conducătorul Bisericii Alexandriei este Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea.

La invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei și al Întregii Africi a participat la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou 2011.

Azi, în jur de 300.000 de creștini ortodocși aparțin de Patriarhia Alexandriei, acesta fiind cel mai mare număr de credincioși pe care i-a avut această Biserică de la Imperiul Roman încoace.

Comentarii Facebook


Știri recente