Păstrarea identității românești în diaspora

După mai multe decenii, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria dispune, începând de săptămâna trecută, de un spațiu muzeal pentru comunitatea ortodoxă românească din Ungaria, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Imobilul a fost cumpărat de către Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria și este situat în Gyula, în cartierul cunoscut drept „Orașul Mare Românesc”. „Obiectivul realizării acestei expoziții muzeale este cu atât mai important, cu cât Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria deține diferite articole bisericești, cu o vechime de peste 200 sau 300 de ani, care au fost adunate de la parohiile componente începând cu anul 1988. Expoziția reprezintă, în același timp, mărturii asupra istoriei, identității, specificului și valorilor spirituale și culturale ale comunității românești din Ungaria, care le apreciază foarte mult și care și-a dorit întotdeauna ca ele să fie puse în valoare într-un spațiu corespunzător. Colecția de obiecte vechi bisericești a fost realizată cu sprijinul conducerii episcopiei și prin munca susținută și îndelungată a două cercetătoare de prestigiu din cadrul comunității românești din Ungaria, cu pregătire de specialitate în domeniul muzeal, și anume Emilia Martin și Elena Ciobai Munteanu. Pentru valoarea deosebită a obiectelor care o compun, începând din anul 2005, colecția a primit și statutul special de colecție ocrotită de Oficiul pentru Patrimoniu Cultural din Ungaria”, a precizat Preasfințitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Expoziția este amenajată la parterul imobilului și cuprinde icoane pe pânză, lemn și sticlă, cărți vechi de cult, piese de artă bisericească sau de orfevrărie (cruci, cădelnițe, potire, discuri), articole de textile (veșminte bisericești, acoperăminte pentru obiectele de cult etc.), documente de arhivă (matricole de botez, cununii, înmormântări, protocoale ale ședințelor instituțiilor de conducere bisericești) etc., expuse în mod corespunzător, modern și atractiv, pentru a suscita interesul vizitatorilor.

„Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a imobilului din Gyula, aflat în apropierea multor alte instituții ale comunității românești din Ungaria, precum Grădinița Românească, Școala Generală și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria etc., înseamnă primul pas determinant în îndeplinirea visului și dorinței arzătoare a acestei comunități, care va fi urmat, în viitorul apropiat, de alte măsuri specifice pentru amenajarea expoziției”, a mai spus Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente