Pastoraţia tinerilor în atenţia preoţilor din Protopopiatul Iaşi 1

Preoţii din Protopopiatul Iași 1 au participat luni, 18 aprilie 2016, la Centrul de conferinţe „Providenţa“, la o nouă conferinţă pastoral-misionară aşezată sub genericul „Preotul și tânărul împreună pe drumul către Dumnezeu“, informează site-ul doxologia.ro. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată chiar la parterul Centrului.

06

În Arhiepiscopia Iașilor au continuat conferinţele pastoral-misionare corespunzătoare primului semestru al anului 2016, cu întâlnirea preoților din Protopopiatul Iași 1. În conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care anul acesta a fost declarat și „An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, tema conferinţei a fost aşezată sub genericul „Preotul și tânărul împreună pe drumul către Dumnezeu“.

După partea liturgică a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei. În cuvântul de deschidere, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre necesitatea dezbaterii temei alese: „În revista «Familia ortodoxă» am găsit următorul cuvânt, rostit de un tânăr: «Dacă Biserica nu vine către noi, generația tânără, suntem o generație moartă înainte de a ne naște». Acest strigăt, în diferite forme, poate fi sesizat în mintea multora, uneori cu deschidere către Biserică, alteori cu indiferență față de aceasta, de multe ori în opoziție față de glasul Bisericii. Orice forme ar lua însă, acest strigăt este din ce în ce mai prezent. Nu este ușor pentru un preot să mărturisească Evanghelia în fața tinerilor; aceștia sunt exigenți și simt orice limbaj de lemn sau lucru formal. Nu este deloc ușor să-l determini pe un adolescent să urmeze cele ale credinței. Nu de puține ori am luat aminte la durerea mărturisită de anumiți preoți sau doamne preotese că nu au reușit să se facă înțeleși întru totul chiar de proprii lor copii, deși aceștia au primit o educație frumoasă și solidă. Vremurile sunt însă așa cum sunt, ambianța este încărcată și tocmai de aceasta consider foarte oportună tema seriei acestea de conferințe «Preotul și tânărul împreună pe drumul către Dumnezeu»”.

Conferinţa a fost organizată cu ajutorul Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, părintele referent Ioan Puiu fiind prezent la eveniment. În partea a doua a întâlnirii, după ce preoții participanți au vizionat un film cu răspunsurile mai multor tineri ieșeni la întrebări privind așteptările lor din partea clerului, a urmat prezentarea tinerilor Diana Elena Siminciuc și Emanuel Buta, care au încercat să răspundă la întrebări ca „De ce am eu nevoie ca tânăr de preot”, „Ce așteptări au tinerii de la preoți”, „Care este rolul tânărului în Biserică” sau „De ce au nevoie preoții de tineri?”. Expunerea a suscitat un viu interes în rândul auditoriului și a fost urmată de o serie de întrebări și dezbateri legate atât de tema conferinței, cât și de preocupări conexe.

La final, IPS Mitropolit Teofan i-a primit în audiență pe preoții doritori.

04

Comentarii Facebook


Știri recente