Pastoralele de Paști ale Patriarhului României, adunate în volum

La Editura BASILICA a Patriarhiei Române, a apărut de curând a patra ediție, revizuită și adăugită, a lucrării Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulată: „Făclii de Înviere – înțelesuri ale Sfintelor Paști”. Lucrarea conține Pastoralele Întâistătătorului Bisericii noastre la sărbătoarea Sfintelor Paști, începând cu anul 1991 până în anul 2014, informează „Ziarul Lumina”.

Volumul de față cuprinde ca într-un buchet luminile sau înțelesurile Sfintelor Paști, aspecte de cercetare istorică, reflecție teologică, mistagogie liturgică, scrisoare pastoral-misionară și chemare social-caritativă. Temele expuse în volum provin, în marea lor majoritate, din scrisorile pastorale pe care Preafericirea Sa le-a transmis clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Iașilor, în perioada 1991-2007, pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Bucureștilor în perioada 2008-2014, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Expunerea temelor – înțelesuri ale Sfintelor Paști – este precedată de o explicație de ordin etimologic și istoric, de una teologică și de alta liturgică. „Într-o vreme a secularizării, în care se pierde simțitor înțelesul adânc al credinței creștine, slăbește legătura dintre ritualul religios și viața în societate, iar sărbătoarea riscă să fie redusă la festival artistic și culinar, este necesară evidențierea înțelesurilor adânci și sfinte ale credinței și vieții creștine exprimate în toate sărbătorile Bisericii, dar mai ales în „Sărbătoarea sărbătorilor” sau Sfintele Paști. Lumina Învierii ne arată că Sfânta Taină a Pocăinței este izvor de sănătate sufletească, de renaștere spirituală, fiind numită de Sfinții Părinți „al doilea Botez”; ea este izvor de împăcare, de gândire smerită și dreaptă, de iubire curată, de cuvinte sfinte și fapte bune, de unitate în credință și de trăire sănătoasă, în familie, în Biserică, în societate. Omul care se pocăiește se judecă mai întâi pe sine însuși, își vede limitele sale și neputințele sufletului său, caută vindecare, iertare și mântuire în tot ceasul, pentru că nu-și cunoaște sfârșitul, dar dorește mântuirea și viața veșnică. De aceea, omul smerit care se pocăiește sincer nu mai are timp de a judeca pe alții. Sau, în loc să-i judece pe alții, îi ajută să se îndrepte, rugându-se pentru mântuirea lor și îndemnându-i să se întoarcă de la rău și să săvârșească binele”, scrie Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în prefața lucrării. Cititorii pot procura cartea „Făclii de Înviere – înțelesuri ale Sfintelor Paști” de la toate magazinele Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…