Pastorale Crăciun 2017 | PS Timotei: Trebuie să redevenim icoane autentice pline de viață și de lumină

Crearea omului după Chipul lui Dumnezeu este tema centrală a cuvântului pastoral al Episcopului Spaniei şi Portugaliei. Numindu-l pe om „icoană vie a Mântuitorului Iisus Hristos”, PS Timotei atrage atenţia asupra faptului că prin „săvârșirea fărădelegii noi alterăm chipul/icoana lui Hristos din noi” şi spune că trebuie să redevenim icoane autentice pline de viață și de lumină, pentru a putea împărtăși bucuria și lumina dumnezeiască într-o lume întunecată.

Preasfinţia Sa explică faptul că „deși am fost creați după chipul lui Dumnezeu, pentru ca icoana/chipul lui Hristos să rămână impregnat în inima noastră, noi trebuie să fim împreună-lucrători cu Dumnezeu, să săvârșim binele și să aducem roadele iubirii, având ca scop final îndumnezeirea”.

Chipul, și cu atât mai mult asemănarea, nu este un proces static, ci unul dinamic, evidenţiază ierarhul care îl citează apoi pe Părintele Dumitru Stăniloae spunând:

Asemănarea nu este doar starea finală de îndumnezeire, ci întreg drumul de dezvoltare al chipului, prin voinţa omului ajutată de harul lui Dumnezeu. De aceea, putem spune că omul, cu cât se apropie mai mult de Dumnezeu, cu cât urmează mai credincios lui Iisus Hristos, Arhetipul său, cu atât mai mult se transformă într-o fereastră prin care radiază lumina dumnezeiască, se transformă într-o icoană autentică, purtătoare de lumină a lui Dumnezeu, devenind el însuşi „dumnezeu după har”. 

În ceea ce priveşte mântuirea omului, PS Timotei subliniază faptul că perioada petrecută pe pământ este pentru a „răscumpăra vremea că vremurile grele sunt”, astfel „timpul este o binecuvântare pentru om dacă este răscumpărat și dacă înțelege, jos fiind și supus stricăciunii, că departe de Dumnezeu nu este viață”.

În finalul cuvântului său, Ierarhul defineşte mântuirea ca fiind oglindirea lui Dumnezeu în noi și a noastră în Dumnezeu. Apoi, îndeamnă să ne descoperim fața inimii noastre pentru a privi cu credință și cu ochi duhovnicești pe Cel care este Lumină a lumii și Marele Restaurator. În felul acesta Domnul prin Duhul Sfânt ne va reda chipul cel dintâi și vom deveni icoane vii autentice ale lui Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente