Pastorale Crăciun 2017 | IPS Teofan: „Nașterea Domnului – un eveniment permanent real, viu şi cu urmări asupra vieţii noastre”

Naşterea Domnului trebuie înţeleasă, trăită şi mărturisită ca un eveniment permanent real, viu şi cu urmări asupra vieţii noastre, subliniază IPS Teofan în mesajul pastoral adresat cu prilejul Nașterii Domnului credincioșilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Plecând de la Condacul „Fecioara astăzi și de la Colindul Astăzi S-a Născut Hristos”, Părintele Mitropolit Teofan evidențiază actualitatea marelui eveniment și a urmărilor lui în lumea creștină de azi.

Pastorala IPS Teofan de anul acesta se intitulează Naşterea Domnului – Taina Creştinului Mărturisitor.

În contextul încheierii Anului comemorativ 2017, ierarhul face o paralelă între tulburarea adusă de Nașterea Domnului în societatea iudaică și tulburările cu care s-au confruntat de-a lungul istoriei cei care au pătimit pentru mărturisirea credinței în Iisus Hristos.

Venirea lui Hristos a născut bucurie sfântă şi pace adevărată în sufletul magilor şi al păstorilor, al Maicii Domnului şi al bătrânului Iosif. În acelaşi timp, adevărul Naşterii lui Hristos a adus tulburare regelui Irod şi celor de aceeaşi vieţuire cu el. De atunci şi până astăzi, viaţa celor care au crezut în Hristos s-a desfăşurat şi se desfăşoară între bucuria de a fi creştin şi perspectiva de a pătimi pentru aceasta, explică Înaltpreasfinția Sa.

Sărbătoarea Naşterii Domnului are un sens continuu prezent, profund, duhovnicesc, care ne priveşte direct şi pe fiecare în parte, adaugă ierarhul.

Părintele Mitropolit spune că ceea ce au împlinit păstorii şi magii la Betleem şi atitudinea mărturisitoare a creştinilor din vremuri mai vechi şi mai noi constituie datoria, mandatul şi lucrarea noastră, a creştinilor de azi.

Sfinţenia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, modestia bătrânului Iosif, simplitatea păstorilor, înţelepciunea şi curajul magilor sunt izvoare de viaţă care ne pot adăpa credinţa şi ne pot întări în atitudinea noastră mărturisitoare subliniază IPS Teofan.

O altă temă abordată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în pastorală este familia.

Familia este supusă astăzi unor mari presiuni, atrage atenția Părintele Mitropolit. Creştinul este chemat să conştientizeze acest lucru şi să se angajeze constant şi curajos în apărarea familiei.

Pe de o parte, grija excesivă pentru carieră şi bunăstare materială creează mari probleme familiei, cu consecinţe grele asupra relaţiei dintre bărbat şi femeie şi, în mod special, asupra copiilor lor. Pe de altă parte, asistăm la tendinţe tot mai agresive de a impune alte forme de convieţuire, străine familiei tradiţionale, adâncind şi mai mult confuzia şi dezbinarea între oameni, precizează ierarhul.

La finalul cuvântului pastoral, IPS Teofan le-a urat păstoriților să fie cuprinși de bucuria, pacea, liniştea şi adevărul care izvorăsc din Peştera Betleemului. Totodată ierarhul s-a rugat pentru ca toți să aibă un Nou An cu nădejde şi împliniri frumoase în viaţa proprie, a familiei, a Bisericii şi a Neamului.

Puteți lectura Pastorala integrală în format pdf aici.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente