Mitropolitul Banatului abordează în scrisoarea pastorală de Crăciun de anul acesta mai multe teme actuale pentru societatea contemporană. În primul rând, el vorbeşte despre dimensiunea cosmică a sărbătorii Naşterii după Trup a Domnului şi evidenţiază „rolul deosebit” avut de „Fecioara Maria, care s-a făcut scară pe care a coborât la noi, aici, pe pământ, Cel de Sus, Fiul lui Dumnezeu”.
Despre întruparea Fiului lui Dumnezeu, IPS Ioan spune că „omul L-a așteptat să vină într-un Cuib de stâncă; El a venit la noi și ne cheamă să ne întoarcem în Casa Tatălui Ceresc, în Cuibul veșniciei”.
Ierarhul explică de ce venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ era necesară:
Omul, această măreață catedrală pe care o zidise Dumnezeu pe pământ, ajunsese să fie pustiită de păcat. Clopotele ei nu se mai auzeau până la Cer. Omul căzuse în adâncul tăcerii, amuțise și nu mai grăia cu Dumnezeu. Sub povara păcatului ascultam doar tăcerea din noi. Omul căzuse în singurătate, deși viața lui nu era făcută din singurătăți în doi, ci din comuniune binecuvântată.
IPS Ioan trage un semnal de alarmă privind numărul mare de avorturi efectuate în ultimul sfert de secol şi spune că în această perioadă a murit o Românie. El numeşte această practică a avorturilor drept „bioterorism – un atac la ființa neamului nostru”.
Sunt unii dintre frații noștri care își ucid și azi fiii, să rămână doar unul, să aibă de toate. Care dintre noi și-ar lăsa părinții să ne ucidă frații?! Iubite mame, înainte de a scoate sabia din teacă, întrebați-vă copiii dacă e bine să le ucideți frații, spune ierarhul
De asemenea, Mitropolitul Banatului se roagă ca Dumnezeu să-i „binecuvânteze pe toți frații” și „să-i mângâie pe cei ce sunt departe de țară, pe cei din spitale și din închisori, pe cei singuri și nemângâiați”.
Ierarhul îşi încheie cuvântul pastoral cu îndemnul de a păzi „această bucurie sfântă a Nașterii Domnului, a întâlnirii cu Pruncul Iisus”.
Puteţi citi integral pastorala Mitropolitului Banatului aici.