Pastorale Crăciun 2017 | IPS Andrei: Cum dăm noi mărturie pentru credinţa noastră?

Pastorala - IPS Andrei

În cuvântul pastoral adresat cu prilejul Naşterii Domnului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului vorbeşte despre mărturisirea lui Hristos. După ce face o incursiune în istorie, IPS Andrei se raportează la societatea românească contemporană şi adresează o întrebare retorică esenţială pentru vremurile noastre: Cum dăm noi mărturie pentru credinţa noastră?

Din darul lui Dumnezeu la noi este pace, însă duhul secularist şi anti-creştin nu lipseşte. Noi trebuie să dăm mărturie cu viaţa noastră. Creştinismul nu-i teorie, ci este viaţă nouă cu Hristos şi în Hristos condusă de Duhul Sfânt, evidenţiază Ierarhul.

Totodată, Mitropolitul Clujului amintește faptul că atunci când a venit vremea ca Fecioara Maria să nască, fiind în Betleem, nimeni nu a primit-o în casă, căci nu mai era loc de găzduire pentru ea (Luca 2, 6-7). Din nefericire, spune IPS Andrei, în foarte multe situaţii nu mai este loc nici astăzi. 

În ceea ce privește actul mărturisirii lui Hristos, Mitropolitul Clujului evidențiază că de-a lungul veacurilor creştinii cei buni au depus mărturie pentru Hristos, uneori cu preţul vieţii.

El oferă exemple de mărturisitori începând cu martirii primelor veacuri și continuă cu cei care au apărat Ortodoxia în timpul regimului comunist. Dintre aceștia evidențiază pe: Patriarhul Justinian, Mitropolitul Bartolomeu Anania, Protopopul Florea Mureșanu, Pr. Liviu Galaction Munteanu etc.

În final, Ierarhul face referire la creştinii din Orientul Mijlociu care suferă pentru credinţa lor.

Şi astăzi în lume sunt locuri unde creştinii sunt prigoniţi şi omorâţi pentru credinţa lor. În Siria, în Egipt, în Irak, în alte ţări din Africa şi din Orientul Mijlociu multe biserici sunt dărâmate şi nenumăraţi creştini ucişi, atenționează Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei.

IPS Andrei își încheie cuvântul pastoral cu urarea: Vă dorim din tot sufletul ca sărbătorile Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei să le petreceţi cu bucurie şi, la toate mesele să fie inimi vesele!

Citiți pastorala integral aici.

Comentarii Facebook


Știri recente