Pastorala Mitropolitului Petru: Avem ocazia unică de a face bine și a consolida relațiile părinților cu copiii

În pastorala de Paști 2020, Mitropolitul Basarabiei îi îndeamnă pe creștinii ortodocși să mărturisească Învierea lui Hristos și să profite de această perioadă de izolare pentru a consolida relațiile din familie, dar și pentru a face milostenie, demonstrându-și solidaritatea cu cei afectați de pandemie.

„Poate vă este greu și incomod să vestiți tuturor că Hristos a Înviat”, scrie mitropolitul. Dar Învierea lui Hristos ne oferă nădejdea, adaugă el. „De aceea, vă îndemn pe toți, fiecare din casa lui, să mărturisiți pe Hristos și chiar și de la distanță să vestiți tuturor că Hristos a Înviat!”

În continuare, ierarhul amintește că Anul 2020 a fost declarat „An omagial al pastorației părinților și copiilor” și „An comemorativ al filantropilor ortodocși români”. Iar actuala situație ne oferă ocazia de a medita la ambele teme și de a acționa atât în viața de familie, cât și în domeniul filantropic.

Acum „este momentul îngăduit de Dumnezeu ca să se consolideze relațiile dintre copiii și părinții credincioși”, spune mitropolitul. El îi sfătuiește pe părinții cu copii școlari să le dedice mai mult timp și mai ales „să le vorbească despre Dumnezeu, pentru că societatea noastră în ultima perioadă se îndreaptă… spre o generație fără prezența Creatorului în conștiința copiilor noștri”.

Iar despre copiii mai mari, întorși de la munca în străinătate, ierarhul spune că „au acum ocazia și timpul lăsat de Dumnezeu, să stea mai mult lângă părinții lor, pe care i-au abandonat în căutarea unei vieți materiale mai bune și acum, reveniți acasă, i-au găsit cărunți, triști și îmbătrâniți”.

„Acum e momentul copiilor să aducă zâmbetul și bucuria de a trăi în inimile părinților și acum e momentul părinților să le vorbească copiilor despre Hristos cel Înviat!”, rezumă Mitropolitul Petru.

Prin criza de sănătate apărută în Anul Filantropilor Ortodocși, fiecare creștin ortodox este chemat să fie filantrop, continuă el: „Este momentul ca întreaga suflare ortodoxă să arate unitate, prin acte de binefacere față de cei suferinzi, față de cei afectați de acest virus care ne-a umbrit o parte a vieții noastre”.

Ierarhul a concluzionat cu un nou îndemn la bucurie și mărturisire, încredințând creștinii că, deși aceste Sfinte Paști sunt petrecute în mod neobișnuit, departe de biserică, pe Hristos și fericirea veșnică nu ni le poate nimeni răpi.

„Și dacă ne vine, chiar și pentru o clipă,  vreo îndoială sau vreun gând de întristare din cauza faptului că nu suntem în biserică să ne bucurăm de acest Praznic Minunat, să vă aduceți aminte de cuvintele spuse de Mântuitorul după Înviere Apostolului Toma…: «Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiți cei care n-au văzut și au crezut» (Ioan 20, 29).”

„Așadar, toți cei care credem în Iisus cel Înviat, suntem ridicați în ipostaza cea mai înaltă de Fericiți și este vorba despre o fericire veșnică, ce nu se va lua de la noi”, scrie mitropolitul în încheierea pastoralei sale.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente