Pastorale Crăciun 2019 | Mitropolitul Olteniei atrage atenția: Se uită cele mai profunde nevoi ale omului

Mitropolitul Irineu al Olteniei atrage atenția în mesajul pastoral de Crăciun că în „vâltoarea lumii” nu mai reușim să-L „întrezărim” pe Hristos și că uităm cele mai profunde nevoi ale noastre: a iubi şi a fi iubit, a găsi pacea și bucuria.

„El este permanent aproape de noi, chiar dacă uneori nu mai reuşim să-L întrezărim în vâltoarea lumii în care trăim. Dacă vrem să-L vedem însă, toată decizia se află, totuşi, în libertatea noastră”, spune ierarhul.

„Chiar dacă omul de astăzi beneficiază de multe cuceriri ale tehnicii şi se află înconjurat de lucruri exterioare care-l îndepărtează de la dreapta credinţă, totuşi nu trebuie să uite că fără Dumnezeu şi Biserica Sa poartă în el rănile profunde ale lipsei de iubire divină”, notează Înaltpreasfinția Sa.

În pastorala de Crăciun, Părintele Mitropolit semnalează că mulți „trăiesc în păcat şi sunt sclavi ai lucrurilor care ar trebui mai degrabă să le folosească pentru a se simţi mai bine, dar au uitat de gustul vieţii, al frumuseţii unei familii numeroase şi generoase, care le-ar lărgi inima de iubire!”.

Sărmanii, ei au uitat de frumuseţea care se află în ochii copiilor, pe care niciun lucru din lumea aceasta n-o poate egala. Ei nu mai cunosc gustul bucuriei lucrurilor simple şi al seninătăţii pe care îl dă rugăciunea în Biserică şi acasă. De asemenea, ceea ce adesea se uită corespunde celor mai profunde nevoi ale omului: a iubi şi a fi iubit, a fi acceptat de cei din jur pentru ceea ce eşti, a găsi pacea inimii şi a dobândi o bucurie mai durabilă decât distracţiile pământeşti.

Mitropolitul Olteniei spune că „fără îndoială, numai cel credincios trăieşte toate acestea în Biserică, fiind  cuprins de fluviul bunătăţii lui Dumnezeu”.

„El cunoaşte din experienţă cât de important este să se simtă învăluit de puterea creatoare a Duhului Sfânt. Totodată, el ştie că a veni la Dumnezeu implică faptul de a fi smerit şi iubitor de oameni”.

În același mesaj, ierarhul îndeamnă „să ne rugăm pentru toţi cei care sunt nevoiţi să trăiască Crăciunul în sărăcie, în durere, ca şi ei să aibă parte de bunătatea lui Dumnezeu”. Mitropolitul subliniază de asemenea că „tinerii sunt prima grijă a Bisericii, pe care trebuie să-i înveţe să găsească fericirea în Mântuitorul Iisus Hristos”.

Concluzia pastoralei este că Nașterea Domnului „ne-a adus tuturor fericirea şi mântuirea”.

„Drept urmare, şi noi trebuie să răspundem la această invitaţie de a fi fericiţi”.

Vezi mesajul integral pe site-ul oficial al Mitropoliei Olteniei.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…