Pastorală Crăciun 2018 | Arhiepiscopul Ioachim: Venirea lui Iisus Hristos în lume ne angajează pe calea spre mântuire

„Venirea lui Iisus Hristos în lume ne angajează și pe noi pe calea spre mântuire, prin pătimiri, spre Înviere. Aceasta este în mod real viața în Hristos”.

„Putem spune că la Crăciun vedem semnul înainte-mergător al Paștelui, unde o altă peșteră, cea a mormântului și Învierii, va deveni luminoasă ca cea din Bethleem, pentru ca noi să ne putem bucura de această pâine a vieții, de această lumină divină, care ne înconjoară, în ciuda faptului că lumea este încă în întunericul păcatului, ignorând taina care se naște astăzi în ea”, spune Arhiepiscopul Ioachim în Pastorala de Crăciun.

Scrisoarea pastorală de anul acesta este intitulată Crăciunul, începutul unei noi ere.

În acest mesaj transmis credincioşilor din Eparhia Romanului şi Bacăului cu prilejul Sărbătorii Naşterii Domnului 2018, Părintele Arhiepiscop subliniază că „scopul nașterii Mântuitorului a fost salvarea omului din robia păcatului și a morții, spre a-i dărui viață veșnică, iar aceasta s-a petrecut la «plinirea vremii»” şi explică modul în care trebuie să ne raportăm la această sărbătoare.

„Astăzi suntem cu precădere marcați de gingășia Pruncului Iisus, de atmosfera familială zugrăvită în icoana Nașterii, dar pierdem din vedere măreția incomensurabilă a tainei Celui care se naște neavând tată pe pământ, dintr-o mamă care și în naștere rămâne fecioară”.

„De Crăciun uităm că această coborâre a lui Iisus în lumea noastră nu se limitează la naștere, ci continuă cu întreaga Sa activitate terestră, până la urcarea pe crucea de pe Golgota, care include pătimirile, suferința, abandonul, singurătatea, moartea, punerea în mormânt și coborârea la iad”.

„Toate acestea trebuie văzute în Crăciun: această mișcare infinită a iubirii lui Dumnezeu, care vine spre noi, fără să se aștepte ca prin propriile noastre puteri să încercăm să urcăm spre El”.

„În starea noastră de decădere și de păcat, nu avem nici forța, nici mijloacele de a ne ridica, de a ne elibera din robia întunecată a păcatului, a urii, a suferinței și a disperării. De aceea Dumnezeu a ales să vină El spre noi în această manieră definitivă, pentru totdeauna. Aici este taina: «Dumnezeu se face om, pentru ca omul să devină dumnezeu»” (Sf. Athanasie, PG 25, 192B).

Ierarhul mai face referire la faptul că „fiecare dintre noi putem deveni purtători și mărturisitori ai acestei taine a Naşterii Domnului” şi oferă şi soluţia: „prin viața noastră, sfințenia noastră, cuvintele noastre, prin milostenie și dragoste activă și creativă.

Puteţi lectura integral Pastorala aici.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente