Păstor blând și smerit al credincioșilor – Preotul Alexandru Ristache

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la slujba de înmormântare a preotului Alexandru Ristache de la Parohia Sfântul Alexandru – Colentina, Protopopiatul Sector II Capitală, duminică, 10 septembrie 2017.

Am aflat cu întristare despre trecerea din această viață, în urma unei suferințe grele, în ziua de 8 septembrie 2017, a Preacucernicului Preot Paroh Alexandru Ristache de la Parohia Sfântul Alexandru – Colentina, Protoieria Sector II Capitală.

Părintele Alexandru Ristache s-a născut la data de 1 aprilie 1954 în satul Mocești, comuna Iordăcheanu, județul Prahova. A fost al cincilea copil din cei șase ai familiei Tache și Păuna Ristache, primind din partea acestora o educație creștină aleasă.

A studiat la școala generală din satul natal între anii 1962-1970. La finalul studiilor gimnaziale, a lucrat pe șantierul de prelucrare a aluminiului din Slatina vreme de doi ani (1971-1973), îndeplinind apoi serviciul militar în perioada 1973-1975,  la baza militară din orașul Medgidia, județul Constanța.

Tânărul Alexandru a conștientizat de timpuriu chemarea de slujire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, urmând cursurile Seminarului Teologic din București, pe care le-a absolvit în anul 1980, și apoi pe cele ale Institutului Teologic de grad Universitar din București, între anii 1984-1988.

În anul 1985, s-a căsătorit cu domnișoara Cecilia Pătru, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu doi copii, Florin Ioan și Mihaela.

La doi ani după începerea studiilor academice, teologul Alexandru Ristache a intrat în rândul slujitorilor Sfântului Altar, fiind hirotonit diacon, în data de 16 februarie 1986, și preot, o săptămână mai târziu, la 23 februarie 1986.

A slujit ca preot paroh la Parohia Dumitrana, județul Ilfov. Din anul 1991 și-a continuat misiunea pastoral-duhovnicească la Parohia Șerban Vodă din Bucureşti, unde a slujit aproape două decenii ca paroh, până în anul 2010.

Și-a desfășurat ultima parte a activității sale la Parohia Sfântul Alexandru – Colentina, Protopopiatul Sector II Capitală. A fost numit preot paroh pe seama acestei parohii în anul 2010, dând dovadă de iubire părintească față de fiii săi duhovnicești.

Părintele Alexandru Ristache a fost un preot cu o ținută morală aleasă, remarcându-se prin blândețea specifică și prin altruismul desăvârșit. Activitatea sa misionară a fost una rodnică, slujind Bunului Dumnezeu și oamenilor, vreme de 41 de ani. În tot acest timp, a manifestat o grijă deosebită față de sfintele lăcașuri de cult în care a slujit, evidențiindu-se ca un vrednic iconom al bunurilor bisericești.

În aceste momente grele pentru familia părintelui Alexandru și pentru toți cei care l-au cunoscut, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să-l odihnească în Împărăția Sa împreună cu Sfinții Săi slujitori, având nădejde că se va ruga și în ceruri pentru credincioșii pe care i-a îndrumat pe calea mântuirii.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente