Parteneriatul pentru renovarea casei lui Aron Pumnul a fost semnat la sediul Societății Mihai Eminescu din Cernăuți

Sediul Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” a fost sfințit marți, în ziua de comemorare a Poetului Național. Evenimentul a cuprins și semnarea parteneriatului pentru renovarea casei lui Aron Pumnul.

Au participat Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, reprezentanți ai mediului asociativ al românilor din Bucovina de Nord, oameni de cultură.

Evenimentul a debutat cu depuneri de flori la statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuților și la bustul din curtea Casei Memoriale „Aron Pumnul” și a continuat cu slujba de sfințire a sediului modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”.

Acordul de parteneriat pentru renovarea casei lui Aron Pumnul a fost semnat de Acad. Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației „Casa Limbii Române” din Cernăuți, Virgil Profeanu, președintele Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă din București și Titus Scripa, directorul firmei de construcție Romtisbud din Cernăuți.

Omul de afaceri George Brăiloiu și-a anunțat și el susținerea pentru proiect.

Foto credit: Facebook / Libertatea cuvântului Cernăuți

Evenimentul a inclus un program artistic și o masă rotundă organizată de Acad. Alexandrina Cernov. Aceasta a fost dedicată împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna, când Mihai Eminescu și studenții români de pretutindeni s-au reunit pentru a promova idealul de unitate a românilor.

Sediul Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” este la parterul Palatului Național al Românilor din centrul istoric al Cernăuților (Piața Centrală nr. 9) și a fost modernizat de Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București.

Clădirea de secol XIX este imobil de patrimoniu și a găzduit în 1904 festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății Junimea. Palatul a fost naționalizat de sovietici, dar organizațiile românilor din regiune nu au reușit încă să recupereze decât o parte din parterul acestuia.

Palatului Național al Românilor din Cernăuți. Foto credit: Edward Tur

Casa lui Aron Pumnul (Str. Aron Pumnul nr. 19) are aproximativ 200 de ani și este construită în stil moldovenesc. Casa a fost eliberată în urmă cu 25 de ani, dar autorităţile nu au acţionat. După renovare, va găzdui Muzeul „Mihai Eminescu”.

Aron Pumnul, reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene, a fost lingvist, istoric, filosof, profesor, publicist, militant politic şi animator al vieţii spirituale a românilor din Bucovina.

În 1849, a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Aici a publicat lucrări de lingvistică şi de istorie literară, a scris şi un mic tratat de prozodie, „Foarma den afară a poeziei române”, referitor la versificaţia românească.

Casa lui Aron Pumnul. Foto credit: Radio România Internațional

Ca profesor a exercitat o imensă influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi poetul Mihai Eminescu, pe care l-a găzduit în casa lui din Cernăuţi în timpul anilor de şcoală.

Foto credit: Lyberti.com

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…