Parteneriat: Arhiepiscopia Aradului și Universitatea „Aurel Vlaicu” au inaugurat o școală

Primii elevi ai Școlii „Episcop Ioan Mețianu” din Arad au luat loc în bănci. Instituția este rodul unui parteneriat dintre Universitatea „Aurel Vlaicu” (UAV) din localitate și Arhiepiscopia Aradului și poartă numele ierarhului care a pregătit Unirea prin reorganizarea învățământului confesional pe baze cultural-naționale.

La ceremonia inaugurală au participat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, subprefectul Aradului, Doru Sinaci, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Răzvan Cadar, primarul Aradului, Călin Bibarț, inspectorul școlar general Marius Gondor, părintele profesor Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

„Prin această nouă școală se pun bazele unui învățământ integrativ, în care partea informativă este dublată și de o educație creștină, în spiritul tradiției noastre bisericești și naționale. Se reiterează astfel moștenirea înaintașilor noștri care au subliniat legătura vie dintre Biserică și Școală”, a spus Părintele Arhiepiscop Timotei în deschiderea ceremoniei.

Arhiepiscopul Aradului a declarat la inaugurarea de luni, 5 septembrie 2022, că școala va pune accentul și pe formarea spirituală creștină a elevilor ei. Foto: Arhiepiscopia Aradului

„Este un vis împlinit pentru Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad, un vis din care fac parte acești copii minunați, care au venit la școala noastră pentru a se educa și a pătrunde în tainele cunoașterii”,  a spus Ramona Lile, rectorul UAV.

Ea le-a mulțumit părinților pentru încredere și Arhiepiscopiei Aradului pentru eforturile instituționale.

„Ziua de astăzi este rodul conlucrării dintre Biserică, Universitate și societate pentru formarea noilor generații în spiritul valorilor înalte ale Evangheliei lui Hristos și ale culturii”, a declarat părintele profesor Cristinel Ioja.

Ceremonia de inaugurare a Școlii „Episcop Ioan Mețianu” a fost găzduită luni, 5 septembrie 2022, de Facultatea de Teologie din Arad. Foto: Arhiepiscopia Aradului

„Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad este onorată să facă parte din acest proiect”, a adăugat decanul Facultății de Teologie din Arad.

Anul școlar 2022-2023 a început la Școala „Episcop Ioan Mețianu” cu două clase pregătitoare coordonate de învățătoarele Alina Năsui și Bianca Pele.

Școala are deocamdată două clase primare coordonate de învățătoarele Alina Năsui și Bianca Pele. Foto: Facebook / Școala „Episcop Ioan Mețianu”

Episcopul Ioan Mețianu al Aradului (1875 – 1899), devenit apoi Mitropolit al Ardealului (1898-1916), a fost unul dintre cei mai prestigioși conducători ai eparhiei de până la Marea Unire. Ierarhul a organizat învățământul confesional pe baze cultural-naționale și a stimulat înființarea de școli românești în eparhie.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente