Ziarul21 din Turda, județul Cluj, a realizat un interviu video cu parohul Călin Pop din Visuia, județul Bistrița-Năsăud. Tânărul preot vorbește despre experiența sa de păstor al unei mici comunități rurale, unde a ajuns odată cu începerea pandemiei din 2020.
„Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, are niște cuvinte pe care le spune des: Dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea”, a spus tânărul paroh, povestind că, înainte de a fi numit paroh la Visuia, a stat la bloc În Turda.
Ajuns în parohie, nu avea asfalt (între timp, aceasta s-a schimbat în comună), nici gaz sau apă curentă. „Nici măcar să-mi aprind focul n-am știut”, recunoaște el.
Dar a pornit la drum cu încurajarea binecuvântării primite și sprijinul moral al familiei. O verișoară i-a scris: „E incredibil când vezi că un om ajunge exact ceea ce își dorea când era mic”.
„Biserica noastră mi-a intrat la suflet de cum am văzut-o și mi-a plăcut tare, tare mult. Și eu zic că e cea mai frumoasă biserică din lume – cred că pentru că aici slujesc eu și aici mă întâlnesc cu Dumnezeu și îi fac pe oameni să se întâlnească cu Dumnezeu”, spune preotul.
Dificultăți și realizări
Hramul bisericii, „Sfinții Arhangheli”, reprezenta și ziua în care Părintele Călin Pop primise hirotonia. Totuși, a spus parohul, s-a simțit „greutatea aceasta a faptului că, în afară de Bunul Dumnezeu, la început nu ai pe nimeni”.
O altă dificultate majoră a fost că și-a început activitatea în plină stare de urgență, la începutul pandemiei de Covid-19. „A fost foarte greu să știu că slujesc Sf. Liturghie și oamenii nu pot să vină”, a povestit el.
Viața de paroh la țară, unde nu ți se dă totul la cheie, te călește, mai spune preotul. Treptat, comunitatea l-a „adoptat” pe tânărul preot și s-a implicat în proiectele lui: finalizarea casei parohiale, reabilitarea curții și gardului bisericii.
Casa parohială a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Comunitate și comuniune
Oamenii din Visuia au animale și se ocupă de gospodărie și de agricultură, iar după pandemie s-a instaurat o comoditate care uneori îi împiedică să ajungă la slujbele Bisericii.
Rolul parohului este să îi atragă în Casa Domnului, iar Părintele Călin Pop a găsit o metodă originală: invitații duminicali care participă la Liturghia oficiată în parohie. Printre aceștia s-au numărat Părintele Marius Ciprian Pop, care este și interpret de muzică populară, și Bunica Lenuța din Chinteni.
Dar nu socializarea nu este motivul principal pentru a participa la rugăciunea de obște, subliniază Părintele Călin Pop. Celor care nu au fost niciodată la biserică, parohul le transmite că Dumnezeu îi așteaptă cu dor, la fel cum Tatăl își aștepta pe fiul risipitor.
„Tatăl nu a stat niciun moment decât cu ochii în depărtări, să vadă dacă fiul se mai întoarce acasă și iată că, până la urmă, fiul s-a întors. Să știți că aveți un Dumnezeu Care vă așteaptă cu brațele deschise. Mergeți în brațele lui și stați acolo!” încheie parohul din Visuia.
Foto credit: Youtube / Ziarul 21 TV