Parohiile românești din Austria iau măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător

Adunarea Generală a Comunității Ortodoxe Române din Viena, Austria de Jos și Burgenland (partea de est a Austriei), prezidată de Părintele Mitropolit Serafim, a votat duminică un proiect de conștientizare a crizei ecologice și de responsabilizare pentru protejarea Creației lui Dumnezeu.

Acesta a fost adoptat în unanimitate și prevede ca fiecare parohie, în măsura posibilităților, să încerce să implementeze măsuri de conștientizare a problemelor ecologice și de protejare a mediului, anunță Părintele Ioan Moga, președintele Comunității Ortodoxe Române din Viena, Austria de Jos și Burgenland.

După întrunire, Părintele Nicolae Dura, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Germaniei, a scris pe pagina de Facebook a parohiei „La Sfânta Înviere” din Viena:

„Potrivit cuvântului Sfintei Scripturi, noi, oamenii, suntem «lucrători şi păzitori» (Facere 2,15) ai naturii, preoţi slujitori ai firii înconjurătoare. Trebuie să ne relaţionăm cu natura (pământ, apă, aer, dar şi cer) într-o mare responsabilitate, s-o lăsăm urmaşilor noştri ca o grădină a Paradisului şi nu ca un deşert. Dumnezeu ne-a dăruit-o nouă ca dar de mare preţ, însă nu este a noastră, ci a urmaşilor, urmaşilor noştri!”

Pachetul de măsuri vizează un consum redus de energie, educație ecologică pentru copii și tineri și obținerea de certificate ecologice de către fiecare parohie. Aceasta se poate face prin evitarea utilizării plasticului și prin măsuri de reciclare a deșeurilor.

Parohiile românești din Austria au decis adoptarea următoarelor măsuri:

  • conștientizarea și respectarea postului ortodox (vegan) – deși postul ține în primul rând de o disciplină spiritual-ascetică, el are și conotații ecologice: renunțarea sau diminuarea consumului de carne contribuie la menajarea climei;
  • întrebuințarea energiei verzi;
  • folosirea mai rară a automobilelor și a călătoriilor cu avionul;
  • sortarea resturilor menajere;
  • renunțarea la obiectele din plastic: de pildă, renunțarea la utilizarea veselei de unică folosință din plastic la agapele parohiale și la pomeni;
  • plantarea de flori, pomi și copaci;
  • susținerea unei educații ecologice pentru tineri și pentru adulți.

Comunitatea Ortodoxă Română din Viena, Austria de Jos și Burgenland cuprinde 10 parohii din estul Austriei, dintre care trei sunt din Viena. În Austria există în total 25 de parohii românești.

Foto credit: Freepik.com

Comentarii Facebook


Știri recente