Parohiile din Spania, recunoscute de Ministerul Justiției al acestei țări

Statul spaniol recunoaște statutul de personalitate juridică pentru primele 68 de parohii ortodoxe române înființate pe teritoriul acestei țări. Decizia a fost luată de șeful Departamentului de relații cu confesiunile religioase din cadrul Ministerului Culturii și Justiției, Jose Maria Contreras, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a fost înștiințat de acest lucru la întâlnirea avută săptămâna trecută cu oficialul spaniol.

Hotărârea de a recunoaște statutul de personalitate juridică al parohiilor ortodoxe române vine în urma unui proces demarat în anul 2009, dosarele fiind depuse în luna august a acestui an. Urmează ca până în luna noiembrie parohiile să primească actele oficiale de recunoaștere de către Ministerul Justiției din Spania, după care vor beneficia de drepturile financiare prevăzute de acest statut.

Demersuri pentru asigurarea asistenței medicale gratuite

O altă problemă abordată în cadrul întrevederii dintre Preasfințitul Episcop Timotei și șeful Departamentului de relații cu confesiunile religioase a fost situația preoților ortodocși români care activează în Spania, aceștia fiind privați, atât ei, cât și familiile lor, de asistență medicală gratuită. Fiind angajați ai Patriarhiei Române, ei contribuie la Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România, însă nu au drepturile cuvenite în țara în care trăiesc.

Această problemă ar fi soluționată prin semnarea unui acord între ministerele de resort ale celor două state care să le permită accesul gratuit la îngrijiri medicale. Statul spaniol s-a arătat deschis în semnarea unui asemenea acord.

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a fost înființată în anul 2007, având pe atunci 43 de preoți care își îndeplineau misiunea aici. Numărul slujitorilor a crescut semnificativ până astăzi, fapt care s-a impus în contextul creșterii numărului de români ortodocși stabiliți în Spania și Portugalia. Astfel, la ora actuală activează pe cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei 97 de preoți care, prin lucrarea lor pastoral-misionară, culturală și socială, sunt cei care păstrează unitatea românilor în aceste ținuturi.

Recent, Episcopia Italiei a fost recunoscută oficial de către statul italian.

Potrivit Departamentului de informare și mass-media al episcopiei, recunoașterea reprezintă încununarea eforturilor și a jertfelniciei celor care au pus bazele primelor comunități ortodoxe românești în Italia și a tuturor celor care au continuat și au dezvoltat această lucrare, preoți și mireni, până la stadiul la care ea se află în prezent. Recunoașterea episcopiei reprezintă, în același timp, și recunoașterea prezenței pe pământul Italiei a peste un milion de români ortodocși care încearcă să-și trăiască și să transmită mai departe propria credință și propriile tradiții, păstrându-și identitatea de credință și neam, dar și integrându-se în realitatea în care le este dat să trăiască.

Comentarii Facebook


Știri recente