Parohia „Sfântul Ilie – Rahova” a îmbrăcat haine de sărbătoare

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 20 iulie 2015, pe Sfântul slăvit Proroc Ilie Tesviteanul. Sute de credincioși au paricipat în această zi la hramul bisericii bucureștene „Sfântul Ilie-Rahova”, care și-a sărbătorit ocrotitorul. Ei au luat parte la sfintele slujbe și s-au rugat Sfântului Proroc Ilie.

Slujbă arhierească

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte şi părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, arhim. Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele paroh Mihai Hau, preoţi şi diaconi.

Prietenia cu Dumnezeu este mai importantă decât prietenia cu lumea

În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta Evanghelie, ierarhul a evidenţiat, printre altele, că viața Sfântului Ilie ne arată importanța legăturii oamenilor cu Dumnezeu.

„Înălțarea lui (Sfântului Proroc Ilie) la cer și așteptata venire înaintea celei de-a doua veniri a Mântuitorului Iisus Hristos ne arată nouă tuturor că noi suntem făcuți pentru cer și nu pentru țărână chiar dacă adesea legătura noastră cu pământul este mai evidentă decât cea cu înălțimile cerului, dar cu toate acestea noi trebuie să căutăm mai mult înălțimea cerului decât țărâna de care suntem atât de mult legați. Viața Sfântului Ilie ne arată că pentru oamenii sfinți este mai importantă legătura cu Dumnezeu decât legătura cu cei importanţi din lumea aceasta, sau aparent importanţi. Ei au avut curaj şi au înfruntat chiar şi pe mai marii vremurilor de atunci ştiind că prietenia cu Dumnezeu este mai importantă decât prietenia cu lumea”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, potrivit Radio TRINITAS.

Minunea înmulţirii făinii și untdelemnului din casa văduvei din Sarepta Sidonului

Preasfinţia Sa a vorbit şi despre minunea pe care Sfântul Ilie a făcut-o în casa văduvei din Sarepta Sidonului, înmulţind pâinea şi untdelemnul din casă. De asemenea, Preasfinţia Sa a explicat simbolismul acestora.

„Sfântul Ioan Gură de Aur tâlcuind şederea prorocului în casa văduvei din Sarepta Sidonului ne spune că apa din casa văduvei anticipează Taina Botezului, puţinul untdelemn pe care această femeie îl avea – Taina Mirungerii, făina – Taina Euharistiei, iar cele câteva vreascuri pe care femeia le mai avea pentru a aprinde foc şi a găti ultima bucată de pâine anticipează şi ele Taina Crucii”, a spus Preasfinţia Sa.

Rugăciune înălţată Sfântului proroc Ilie

„Îi înălţăm şi noi astăzi smerită rugăciune rugându-ne pentru fericiţii şi pururi pomeniţii ctitori ai acestui sfânt locaş şi aducând părintelui dumneavoastră paroh şi tuturor celor care sunt prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Înălţăm rugăciune smerită înaintea prorocului care a avut credinţă, iubire şi dragoste sfântă pentru Mântuitorul Hristos, pentru Dumnezeu cel adevărat, pentru persoanele Preasfintei Treimi rugându-l ca el să ocrotească această Biserică şi pe cei care îl cinstesc cu evlavie”, a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit un preot și un diacon.

La finalul a fost săvârşit săvârșit un parastas pentru ctitori și preoții slujitori trecuţi la Domnul. Ca în fiecare an, la slujba de hram au participat numeroși credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente