Parohia Sf. Mc. Pantelimon din Pitești și-a sărbătorit hramul

Biserica închinată Sfântului Mucenic Pantelimon din municipiul Pitești și-a sărbătorit sâmbătă, 27 iulie 2013, hramul. Peste 1000 de credincioși au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară construit lângă biserică.

Cu acest prilej Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit în cuvântul de învățătură despre puterea tămăduitoare a Sf. Mc. Pantelimon care este un model pentru majoritatea categoriilor sociale. Părintele paroh Vuțan Ciprian a amintit în cuvântul rostit astăzi de importanța acestui acestui moment în istoria parohiei Sf. Mc. Pantelimon, împlinindu-se 16 ani de la semnarea documentului de proiectare a noii biserici, 11 ani de la finalizarea lucrărilor și 6 ani consecutivi de slujire la sărbătoarea hramului a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

În primăvara anului 1997 a debutat acțiunea de construire a unui lăcaș de cult în incinta Spitalului Județean Pitești, cu aprobarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și cu acordul Conducerii Spitalului Județean Pitești, potrivit eparhiaargesului.ro. Între anii 1998 – 1999 s-a încheiat documentația necesară începerii lucrărilor de construcție a bisericii, iar în data de 14 Mai 2000, Chiriarhul locului a oficiat slujba de sfințire a pietrei de temelie, urmând ca la data de 22.12.2002 să fie săvârșită prima Sfintă Liturghie în noul așezământ. Între anii 2003-2004 s-a realizat catapeteasma bisericii cu sprijinul personalului medical. Între anii 2004-2006 s-a realizat pictura interioară, în tehnica „fresco” de către pictorul Constantin Ciubuc din Curtea de Argeș, iar între anii 2004-2008 s-a construit în imediata vecinătate a bisericii o frumoasă clopotniță care astăzi deservește și nevoile administrative ale Parohiei. În anul 2007, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș, s-a realizat transferul dreptului de folosință asupra terenului pe care se află biserica și clopotnița în suprafață de aproximativ 2600 mp., către Episcopia Argeșului și Muscelului.

Sfântul Lăcaș este deschis și persoanelor din afara Spitalului care locuind în apropiere sau vizitând pe cei bolnavi, doresc să se închine lui Dumnezeu cel în Treime lăudat și Sfântului Pantelimon, ocrotitorul celor bolnavi, al cadrelor medicale și al medicilor. Un sprijin deosebit a venit în acești ani din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului prin Sectorul Economic și Construcții, coordonat de Părintele Consilier Caliopie Cristian Ichim.

Activitatea de asistență religioasă a început în luna februarie a anului 1997 și este concretizată astăzi prin vizitarea și consilierea bolnavilor, susținerea unor convorbiri duhovnicești în fiecare salon și la cererea acestora; administrarea Sfintei Taine a Euharistiei (Împărtășania) precedată de Sfânta Taină a Spovedaniei, precum și Taina Sfântului Maslu. Cei ce se bucură de existența acestui lăcaș de cult sunt bolnavii internați la spital, personalul medico-sanitar și tehnic al spitalului, precum și toți credincioșii ce pășesc pragul acestei biserici și credincioșii creștini ortodocși care locuiesc în apropierea spitalului și doresc să participe la viața Bisericii din incinta Spitalului Județean din Pitești.

Comentarii Facebook


Știri recente