Parohia Otopeni 1 în haine de sărbătoare

Credincioşii Parohiei Otopeni 1 din Protopopiatul Ilfov Nord au trăit duminica aceasta (21 decembrie 2014) momente de bucurie duhovnicească deoarece demisolul noului locaş de cult a fost binecuvântat cu Agheasmă pentru a se putea oficia aici sfintele slujbe. Slujba de binecuvântare şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte părintele Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pr. Cristian Burcea, protopopul Protoieriei Ilfov Nord, preoţi şi diaconi.

Sfinţirea demisolului bisericii Parohiei Otopeni 1

După slujba de sfinţire, Preasfinţia Sa a arătat că acest spaţiu de slujire liturgică era necesar deoarece comunitatea numeroasă a parohiei se ruga înainte într-un mic lăcaş de cult care se dovedea a fi neîncăpător.

„Către finalul anului închinat de către Biserica noastră Sfinţilor Martiri Brâncoveni am sfinţit cu Agheasmă acest paraclis de la demisolul unei mari biserici din Otopeni unde se află o comunitate numeroasă, mai mult de o mie de familii arondate acestei parohii care se întâlneau la rugăciune într-o biserică neîncăpătoare. După ce această biserică, construită prin strădania Consiliului Local şi a domnului primar Constantin Silviu Gheorghe, a fost aproape terminată, am considerat ca acest spaţiu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să îl încredinţăm comunităţii până când biserica cea mare închinată Naşterii Maicii Domnului va fi sfinţită. Nădăjduim că anul viitor lucrările de la biserica de deasupra vor fi terminate. Până atunci această biserică va fi folosită pentru comunitatea numeroasă şi evlavioasă de la Otopeni”, a spus Preasfinţia Sa.

„Pentru oraşul Otopeni această biserică este catedrală fiindcă este cea mai mare biserică din oraş. Trebuie să amintim că aici avem patru parohii, iar cu sprijinul domnului primar s-a ridicat cea mai frumoasă biserică din Otopeni. Este mare bucurie că la această biserică slujesc doi preoţi şi un diacon, cel de-al doilea preot, preotul co-slujitor Cristian Burcea este părintele protopop care practic supraveghează buna desfăşurare a activităţilor pastoral misionare, culturale, educaţionale şi social filantropice din întreg protopopiatul Ilfov Nord. În prezent, în biserica mare se execută lucrări de pictură, nădăjduim ca anul viitor să se facă târnosirea bisericii la care să participe toţi ctitorii, dar şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ca să binecuvânteze lucrările şi osteneala ctitorilor”, a spus părintele Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfântă Liturghie Arhierească

După slujba de binecuvântare a demisolului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica Ortodoxă se află astăzi, 21 decembrie 2014, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului. În această Duminică la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 1, versetele de la 1 la 25.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că pericopa evanghelică de astăzi în care ni s-a prezentat Genealogia Mântuitorului ne arată că El a fost Dumnezeu coborât din Cer pe deoparte, dar şi Om adevărat care îşi avea obârşia într-o aleasă seminţie.

„Drept măritori creştini, această genealogie a fost aşezată de către Părinţii Bisericii tocmai în acest răstimp dinaintea Sărbătorii Naşterii Domnului pentru a înţelege că Mântuitorul nu a fost doar Om cum au vrut unii să afirme sau cum au afirmat unii şi nu a fost doar Dumnezeu, El a fost în acelaşi timp şi Dumnezeu şi Om, născut din veci din Tatăl; El S-a născut pe pământ la plinirea vremii când a venit această plinirea a vremii şi când Dumnezeu Tatăl a hotărât ca dintr-o fecioară curată să Se nască”, a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Iancu Dorin Demostene a fost hirotonit diacon pe seama bisericii Schitul Maicilor – Mănăstirea Antim, iar pr. diac. Claudiu Vrabie a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Mogoşoaia cu hramul Sf. Gheorghe din protoieria Ilfov Nord.

Distincţii pentru ostenitori

La final, au fost acordate mai multe distincţii din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru cei care s-au implicat activ în ridicarea acestui locaş de cult. Astfel, a fost acordat Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni pentru clerici părintelui protoiereu Cristian Mihail Burcea, iar Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni pentru laici domnului Gheorghe Silviu Constantin, primarul oraşului Otopeni.

De asemenea, pr. protoiereu Cristian Mihail Burcea, pr. Radu Mihai Bujorel şi pr. Nicolae Liţescu au fost ridicaţi la treapta de iconom stavrofor.

„Îi aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru această zi, îi aducem mulţumire domnului primar pentru această faptă care de multe ori nu poate fi răsplătită prin câteva cuvinte. Mulţumim părinţilor slujitori de la această biserică, părintelui protoiereu Cristian Mihai şi părintelui Mihai Bujorel dimpreună slujitori aici pentru jertfa lor care s-a adăugat jertfei domnului primar şi Consiliului Local al oraşului Otopeni. Mulţumim şi credincioşilor care au ajutat la construirea lăcaşului şi îl rugăm pe Dumnezeu să îi răsplătească cu daruri veşnice în locul celor trecătoare”, a spus Preasfinţia Sa.

La final, primarul oraşului Otopeni, dl. Constantin Silviu Gheorghe a dăruit Preasfinţiei Sale cheia oraşului Otopeni şi o plachetă de onoare cu stema oraşului Otopeni.

Comentarii Facebook


Știri recente