Parohia ortodoxă română din Ingolstadt și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

În a doua Duminică după Sfintele Paști, pe 11 aprilie, parohia ortodoxă română din Ingolstadt și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Ciprian Suciu a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama acestei parohii. Slujba a avut loc într-o locație pusă la dispoziție parohiei „Sfântul Calinic de la Cernica” de către Biserica Evanghelică.

Înalt Preasfințitul Părinte Serafim în cuvântul de învățătură de la sfârșitul Sfintei Liturghii a tâlcuit pericopa evanghelică de la Ioan 20, 19-31 despre arătarea Mântuitorului Iisus Hristos în fața ucenicilor și binecuvântarea lor, în lipsa Sfântul Apostol Toma. În continuarea cuvântului său, Înalt Preasfințitul Părinte a evocat personalitatea, sfințenia și nevoințele sfântului ierarh Calinic de la Cernica: „Sfântul Calinic de la Cernica este unul dintre cei mai mari sfinți români. În toată istoria bisericii noastre noi n-am mai cunoscut un sfânt atât de profund, atât de angajat în credința lui, atât de smerit, neiubitor de argint și de lucruri pământești, cum este sfântul ierarh Calinic. Părintele profesor Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai mari teologi români ai secolului al XX-lea și un om al lui Dumnezeu prin excelență, cunoscând viața sfântului ierarh Calinic, a spus că în viața nici unui sfânt pe care el l-a cunoscut n-a mai întâlnit atâta armonie și atâta împreună-însoțire a virtuților: rugăciune, asceză, nevoință, dar și viață activă în folosul bisericii. De asemenea părintele profesor vorbește de o spiritualitate integrală prin care descrie modul de unire a stării contemplative cu cea activă în viața și opera Sfântului Calinic de la Cernica”.

Parohia din Ingolstadt, ce face parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a fost înființată în anul 1998 și a funcționat inițial ca o filie a parohiei din Regensburg. Părintele paroh Adrian Vasilache slujește aici începând cu anul 2001. În cimitirul din Ingolstadt sunt înmormântați 66 de soldați români care au murit într-un lagăr de prizonieri în anul 1917, în timpul primului război mondial. S-a format deja o tradiție, ca în ziua Înălțării Domnului să se oficieze în acest cimitir, o slujbă de pomenire pentru soldații români căzuți la datorie.

Comentarii Facebook


Știri recente