Parohia Cătămărăști Deal, la ceas de sărbătoare

Credincioșii din localitatea botoșăneană Cătămărăști Deal au găzduit duminică, 1 septembrie 2013, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfășurat vreodată în parohia lor, respectiv sfințirea Bisericii cu hramul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, ce a fost săvârșită de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Sărbătoarea a fost cu atât mai deosebită cu cât, alături de chiriarhul locului și de preoții slujitori la parohia botoșăneană, la slujba de sfințire și apoi la slujba Sfintei Liturghii, au participat zeci de preoți, dar și câteva mii de credincioși de toate vârstele, ce au umplut până la refuz curtea lăcașului de cult.

Duminica trecută, când Biserica noastră a marcat începerea noului an bisericesc, a fost zi de mare sărbătoare și de o deosebită importanță istorică pentru enoriașii parohiei „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din localitatea botoșăneană Cătămărăști Deal, care au participat în număr mare, alături de numeroși pelerini, la slujbele religioase săvârșite cu ocazia sfințirii bisericii parohiale. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la sărbătoarea comunității din Cătămărăști, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi, din care au făcut parte și arhim. Ioan Harpa, exarh de zonă Botoșani al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Lucian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoșani, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost întâmpinat, la venirea în parohia botoșăneană, de numeroși credincioși de toate vârstele, îmbrăcați în costume tradițional-populare și având flori în mâini. Nu au lipsit bătrânii cu buciume, care au marcat, odată cu clopotele mănăstirii, momentul venirii Înalt Preasfințitului.

După primirea tradițională cu pâine și cu sare, a urmat slujba de târnosire. Lăcașul de cult a fost sfințit prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfințire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită pe o frumoasă scenă îmbodobită, au luat parte foarte mulți credincioși, care au stat și la rând pentru a trece prin sfântul altar. La eveniment au participat și membri ai autorităților județene și locale.

„Astăzi lucrul mâinilor și inimilor noastre a fost predat Mântuitorului”

După citirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învățătură al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, în care acesta a subliniat importanța duhovnicească a zilei: „În această zi de 1 septembrie, calendarul Bisericii noastre este plin de cinstiri de sfinți, dar și de aduceri aminte de evenimente care au avut loc în istorie și care au un impact asupra vieții noastre, a celor care locuim astăzi, aici, în această lume. În primul rând, este Duminica a 10-a după Rusalii, după Pogorârea Duhului Sfânt. În al doilea rând, fiind 1 septembrie, după o veche tradiție, este începutul anului bisericesc. În al treilea rând, astăzi creștinătatea îl cinstește pe unul dintre cei mai mari sfinți ai săi, pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, dimpreună cu mama sa, Marta. Tot astăzi, Biserica îl cinstește pe Sfântul Dionisie cel Mic, întemeietorul erei creștine, dar și pe Sfintele 40 de mucenițe din Adrianopol. Iar pentru noi, cei de astăzi, aici prezenți, cea de-a cincea latură a sărbătorii este dată de sfințirea acestei biserici. Iată, așadar, cinci motive pentru care noi suntem astăzi aici; cinci buchete de flori pe care le aducem lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat, cinci rațiuni pentru care se cuvine să-I mulțumim lui Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine, părintele protopop Lucian Leonte a dat citire unei copii a hrisovului de sfințire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan și pus, la slujba târnosirii, în piciorul sfintei mese din altar. A urmat apoi cuvântul parohului din Cătămărăști Deal, pr. Emanoil Vasile Crețu, în care a făcut referire la sfântul ocrotitor al parohiei pe care o păstorește: „«Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra credința și neatârnarea țării», spunea Sfântul nostru ocrotitor, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Dând curs acestei chemări, am îndrăznit și noi să ridicăm un lăcaș de închinare lui Dumnezeu, cu hramul celui ce și-a dedicat viața slujirii lui Hristos și apărării neamului nostru strămoșesc. Începută acum 20 de ani, prin punerea pietrei de temelie, astăzi lucrul mâinilor și inimilor noastre a fost predat Mântuitorului să-l facă lăcaș al slavei Sale, poartă a Cerului și corabie a mântuirii noastre”.

Pentru munca depusă la zidirea sfântului lăcaș, IPS Teofan i-a hirotesit pe preoții Ștefan Holban și Emanoil Vasile Crețu iconomi stavrofori, oferindu-le crucea, bedernița și brâul roșu, iar persoanelor care au avut o contribuție mai deosebită la construirea bisericii și a complexului parohial, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a înmânat distincții de vrednicie.

Prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Biserica din Cătămărăști Deal este prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din satul Cătămărăști Deal a fost înființată în anul 1997, prin desprinderea de parohia Ipotești. În anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfințirea temeliei bisericii de către PS Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Lucrările de zidire a bisericii au fost începute sub îndrumarea preotului Ștefan Holban, cu ajutorul membrilor Corpului militar 1130 al Școlii de șoferi din Botoșani, care au zidit biserica până la acoperiș și prin voluntariatul creștinilor din sat și din comună. Proiectul bisericii a fost realizat de arhitecții Demostene Botez și Vasile Păsat. În luna martie 2004, pr. Ștefan Holban a ieșit la pensie, iar în data de 24 aprilie 2004, în Duminica Floriilor, a fost instalat noul preot paroh, Emanoil Vasile Crețu. Din 2004 s-au efectuat următoarele lucrări: zidirea turnului mic din fața bisericii, tencuieli interioare și exterioare, pictură murală în tehnica frescă, de către pictorul botoșănean Ioan Huțanu, dotare cu mobilier din stejar sculptat, pardoseală din marmură, încălzire pentru iarnă cu centrală pe gaz, candelabre, iluminare exterioară a bisericii, gard împrejmuitor din fier forjat și piatră, construire complex parohial ce cuprinde trapeză, bibliotecă, casă parohială, casă mortuară și anexe.

Comentarii Facebook


Știri recente