Parlament: Patriarhul Daniel a participat la Adunarea solemnă dedicată Centenarului Constituţiei României Întregite

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat luni la evenimentul aniversar dedicat Centenarului Constituţiei României Întregite, organizat la Parlamentul României.

Preafericirea Sa a luat cuvântul după Președintele țării și a amintit importanța legii fundamentale adoptate în 1923 pentru viața ecelzială.

„Marile schimbări din istoria unei țări generează și modificări ale legii fundamentale, modificări care decurg din noile realități și crează premisele unor importante evoluții ulterioare în toate sferele societății. Astfel, obținerea Independenței României în anul 1878 a dus la proclamarea Regatului României în 1881, iar pe plan bisericesc a făcut posibilă recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române în anul 1885. Întregirea României în anul 1918 și recunoașterea internațională a acesteia au dus la adoptarea unei noi constituții în 1923 și la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de patriarhie în 1925”, a explicat Patriarhul.

Patriarhul Daniel a enumerat apoi marile noutăți aduse de lege fundamentală din 1923 pentru Biserica Ortodoxă Română.

Astfel, constituția din 1923 enunța „participarea ierarhilor, clericilor și mirenilor la organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române – o treime clerici și două treimi mireni, după modelul Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania în perioada 1868 – 1918”.

De asemenea, conținea „o lege specială privind Biserica Ortodoxă Română care îi va statornici principiile fundamentale ale acestei organizații unitare precum și modalitatea după care Biserica își va reglementa, conduce și organiza prin organismele sale proprii și sub controlul statului chestiunile sale religioase, culturale, fundaționale și epitropești, după cum se spunea în articolul 22, alineatul 7 din legea fundamentală din 1923”.

În același timp, era și o a doua lege referitoare la viața eclezială, cea privind raporturile dintre diferite culte și stat – articolul 22, alineatul 10.

Preafericirea Sa a menționat totodată că legea fundamentală adoptată în 1923 garanta „libertatea conștiinței” și „libertatea și protecțiunea cultelor”.

La finalul cuvântului său, Patriarhul României a felicitat organizatorii și s-a rugat pentru sporul tuturor celor care lucrează în beneficiul poporului român:

„La acest ceas aniversar pentru România și Curtea Constituţională a României ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvinteze lucrările acestei adunări solemne și să dăruiască tuturor celor prezenți sănătate, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată lucrarea folositoare vieții și demnității poporului român”.


Evenimentul de la Parlament deschide seria de manifestări organizate de Curtea Constituţională a României în „Anul Centenarului Constituţiei României Întregite”.

La 26 martie 1923, Camera Deputaţilor a votat Constituţia României Mari, promulgată prin decret, de către Regele Ferdinand I al României, în 28 martie şi publicată în Monitorul Oficial la 29 martie.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente