„Părinții creștinilor” cinstiți de românii din Zagreb: Mai știm să ne bucurăm de libertatea religioasă?

De sărbătoarea ocrotitorilor lor spirituali, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Părintele Nicolae Ceruță i-a invitat pe membrii comunității ortodoxe românești din Zagreb să reflecte la darul oferit de „Părinții creștinilor”: libertatea religioasă.

În predica rostită de hram, părintele paroh a evocat personalitatea Sf. Constantin, ca unul de aceeași chemare cu apostolii. Pr. Nicolae Ceruță a făcut o paralelă între chemarea Sf. Ap. Pavel și chemarea Sf. Constantin, apoi a semnalat faptul că „noi creștinii de astăzi nu știm să ne bucurăm de libertatea religioasă acordată de acest Sfânt Împărat”.

Parohul comunității ortodoxe românești din Capitala Croației a subliniat, de asemenea, importanța educației creștine a copiilor, oferind mamelor modelul Sfintei Elena care „a reușit să sădească în inima fiului ei dragostea față de adevăratul Dumnezeu”.

La Sfânta Liturghie oficiată de hram a participat Excelența Sa Constantin Mihail Grigore, Ambasadorul României la Zagreb. La slujbă a fost prezent și un grup de tineri cu dizabilități însoțiți de părinți, care participă în Zagreb, în perioada 21-23 mai 2019 la „Festival of equal oppurtinities” („Festivalul șanselor egale”).

Cei prezenți la sărbătoarea parohiei au primit la final cărți de rugăciune și icoane cu reprezentarea Sfinților Împărați.

Comunitatea românească din Zagreb îl are ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Ioan Botezătorul și își va serba hramul istoric pe 24 iunie, de nașterea marelui proroc.

Parohia Ortodoxă Română din Zagreb a serbat anul acesta Paștile pentru a treia oară. Parohia a fost înființată în ședința Consiliului Național Bisericesc din 16 martie 2017.

Lăcaşul de cult care deservește românii ortodocşi din regiunea capitalei croate are hramurile Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena și funcționează într-o capelă romano-catolică amenajată conform nevoilor liturgice cultului ortodox de Patriarhia Română.

Foto credit: Parohia Ortodoxă Română din Zagreb

Comentarii Facebook


Știri recente

3 minute de religie, zilnic la Trinitas TV

Proiectul pe care un profesor de religie l-a inițiat pentru a ajunge la elevii săi în contextul actualei pandemii ajunge, începând de luni, pe micile ecrane. Profesorul Florin Zărnescu a realizat o serie de clipuri…