Părintele Zenovie Ghidescu a plecat la Domnul

Mănăstirea Nechit este în doliu, după ce părintele Zenovie Ghidescu, cel care se numără printre ctitorii acestei așezări monahale, a plecat în lumea veșniciei. Slujba înmormântării va fi oficiată vineri, 21 martie 2014, după Sfânta Liturghie.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Arhimandritul Zenovie Ghidescu, proinstarețul Mănăstirii Nechit, din județul Neamț, a plecat la Domnul în seara zilei de marți, 18 martie 2014, după o lungă suferință. Slujba înmormântării va fi oficiată vineri, 21 martie 2014, de un sobor de preoți și diaconi în biserica așezării monahale. În aceste zile, credincioșii din toată țara sunt așteptați la Mănăstirea Nechit pentru a-și lua rămas-bun de la părintele Zenovie Ghidescu. Proinstarețul Mănăstirii Nechit s-a născut pe 25 martie 1919, în satul Hociungi, din județul Neamț, din părinții Gheorghe și Măria, având numele de botez Vasile. Și-a petrecut copilăria în satul natal alături de părinții săi, iar în anul 1926 a fost înscris la școala primară din localitate. După absolvirea celor patru clase primare a urmat clasele a V-a și a VI-a în școala din sat. În luna octombrie a anului 1935 s-a înscris la școala monastică din Mănăstirea Slatina, iar la 5 decembrie 1935 îmbracă haina monahală. În anul 1943 este tuns în monahism, primind numele de Zenovie, naș de călugărie fiindu-i starețul Mănăstirii Predeal, Valerie Nicolăeasa. Acesta l-a luat cu sine la Mănăstirea din Predeal, unde fusese numit stareț, iar în tot acest timp ucenicul Zenovie a primit învățăturile duhovnicului său și ale tuturor bătrânilor îmbunătățiți duhovnicește cu care s-a întâlnit, devenind un râvnitor și harnic monah. Revenit la Nechit, a fost nevoit să plece de aici împreună cu toți monahii din cauza Decretului comunist din anul 1959. În anii care au urmat, părintele Zenovie a fost preot misionar în parohia Țarna Mare, de lângă Fălticeni, unde a renovat lăcașul de închinăciune. În tot acest timp a lucrat și la Schitul Nechit, aflat în ruină și uitare, iar mai apoi a fost numit stareț la Mănăstirea Horaița. După mulți ani de slujire a Bisericii, în 1992 s-a retras definitiv la Nechit, devenit între timp mănăstire.

„Toată viața lui a stat sub semnul iubirii pentru Mănăstirea Nechit. A fost un om minunat care a refăcut zece biserici. Părintele Zenovie rămâne un model de îndelungată slujire, fiind un stareț râvnitor și un îndrăgostit de Liturghie. A avut o râvnă deosebită pentru slujirea sfântului altar și a clădit neîncetat pentru Hristos biserici și suflete”, a mărturisit arhim. Timotei Aioanei, superiorul așezămintelor românești de la Locurile Sfinte.

Comentarii Facebook


Știri recente