Părintele Stelian Tofană: „Toată viața noastră este o zi a îndrăgostiților”

„Toată viața noastră este o zi a îndrăgostiților” a fost concluzia conferinței susținute la începutul lunii de Părintele Stelian Tofană în Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. „Nu există o zi a îndrăgostiților. Toată viața mea și a ta este o zi plină de dragoste pentru cel de lângă noi”, a spus părintele profesor dorind să atragă atenția asupra superficialității cu care este sărbătorită iubirea ca un „romantism colectiv la comandă”.

Conferința susținută de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a intitulat „Valentine’s Day – Căsătorie de o zi sau de o viață?”.

Pe lângă superficialitatea și lipsa de respect față de iubire denunțate în prelegerea cu privire la această sărbătoare, părintele a vorbit și despre „poziția percepută ca fiind negativă a Bisericii Ortodoxe cu privire la Valentine’s Day”:

„Nu pentru că gândește retrograd, Biserica Ortodoxă nu este de acord cu această zi, așa cum este ea practicată. Dacă pentru cineva vrea să însemne ceva această zi, îi spune ființei iubite «te iubesc» și-i duce o floare, nu-i nimic rău în asta”.

Părintele Tofană a explicat că „Biserica are și o altă viziune vizavi de această zi pentru că se practică kitsch-ul și romantismul colectiv la comandă” și „este o sărbătoare de marketing, nu este impusă de creștinism, de vreo morală a valorilor Evangheliei, ci de marketing”.

„Nu putem să aducem sentimentele cele mai frumoase în spațiul kitsch-ului romantic, dacă avem un respect față de ceea ce înseamnă iubirea din noi”, a mărturisit sfinția sa.

Părintele a atras atenția asupra faptului că această sărătoare „încurajează dezmățul, erotismul, căsătoriile de o zi”. Referitor la această „joacă de-a căsătoria” practicată „în tren, în metrou, sau chiar la școală” părintele a spus că atrage după sine „consecințe grave precum avortul, destrămare de familii sau de prietenii”.

El i-a îndemnat pe tinerii prezenți în număr mare în Casa de Cultură a Studenților să fie atenți la faptele lor și la consecințele care urmează acestora.

„Dragi tineri, nu folosiți această zi aruncându-vă sentimentele la întâmplare pentru că este ziua îndrăgostiților fără niciun temei istoric în spate, doar impusă de societate, nu vă căsătoriți pentru o zi în școală, hoteluri, cabane, nu sărbătoriți o zi în dezmăț care poate avea consecințe dramatice”, a spus Pr. Stelian Tofană.

„Nu poți să spui că există o zi a iubirii sau o zi a îndrăgostiților. Iubirea are toate zilele lângă ființa iubită din căsnicia ta, care este cealaltă jumătate a vieții tale. Soția sau soțul nu sunt parteneri de viață, ci cealaltă jumătate a ființei tale”, a conchis părintele profesor.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente