Părintele Stelian Tofană a conferenţiat la Timişoara. „Întrebări pentru Iisus şi răspunsuri” a fost tema întâlnirii

Pr. Prof. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a susţinut joi la Biserica Parohiei Timișoara-Iosefin conferința cu tema „Întrebări pentru Iisus şi răspunsuri…, pentru cine?”.

La eveniment au participat profesorii Facultății de Teologie din Timișoara, preoții slujitori ai parohiei, elevi ai Seminarului Teologic Carmen Sylva din Timișoara, studenți ai Facultății de Teologie, precum și numeroși credincioși. Moderatorul întâlnirii a fost Pr. Ionel Popescu, parohul bisericii.

Părintele conferențiar și-a axat discursul pe Sfânta Scriptură și a radiografiat creștinismul de azi ca fiind unul declarativ, decât unul angajant. În cuvântul său a analizat teme precum: Iisus, Cel incomod?!, Întrebări și răspunsuri în cuvinte grele și drama unei vieți „ne-libere”.

„Astăzi se vorbește foarte mult despre Iisus, din perspectivă filozofică, teologică; eu am vrut să arăt un Iisus al Evangheliilor, pe care trebuie să-L slujim și Căruia ar trebui să-I dedicăm viața, doar că El este foarte incomod pentru lumea de azi, și pentru fiecare dintre noi. Evanghelia Lui este în multe aspecte ale ei, a paradoxului, și lumea contemporană o înțelege foarte greu, însă fiecare paradox din Evanghelie se explică prin el însuși. Mai mult, Evanghelia Sa este presărată de contradicții aparente, ce ascund în spatele lor atât de multe adevăruri, vis-a-vis de relația cu Iisus și de adevărata înțelegere a Evangheliei Lui”, a spus Părintele Tofană.

Una din recomandările esenţiale făcute de părintele profesor a fost aceea de a ne concentra „pe acest Iisus care ridică multe întrebări, ale Cărui răspunsuri, uneori nu ne plac, dar care înseamnă pentru fiecare dintre noi baza pe care să ne clădim viața”.

La acest eveniment, Corala Sfântul Ierarh Nicolae a Facultății de Teologie din Timișoara, condusă de Diac. Dr. Ion Alexandru Ardereanu, a intonat imne bizantine specifice perioadei prepascale, iar credincioșii Asociației Oastea Domnului, filiala Timișoara, au interpretat pricesne.

La finalul conferinței, participanţii au avut posibilitatea de a adresa întrebări invitatului.

Foto Credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…