Părintele Stăniloae, pomenit la Cernica: „Spunea că te poţi întâlni aievea cu Dumnezeu, în realitatea vieţii tale”

La Mănăstirea Cernica a avut loc miercuri o slujbă de pomenire pentru Părintele Dumitru Stăniloae, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 29 de ani.

Slujba de pomenire, precedată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de Pr. conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, împreună cu mai mulţi părinţi slujitori ai aşezământului monastic, în Biserica „Sfântul Nicolae” din ostrovul Mănăstirii Cernica.

Participanţii la eveniment l-au comemorat apoi pe Părintele Dumitru Stăniloae la mormântul acestuia din cimitirul mănăstirii.

În cuvântul său, Părintele Holbea, unul dintre ucenicii Părintelui Stăniloae, a amintit că Părintele Gheorghe Kapsanis, fost stareț al Mănăstirii Grigoriu din Sfântul Munte Athos, îndemna într-o introducere la una dintre lucrările Părintelui Stăniloae traduse în limba greacă „să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care l-a făcut Ortodoxiei, şi nu numai Ortodoxiei româneşti, prin Părintele Dumitru Teologul”.

„Este o bucurie deosebită pentru darul pe care Dumnezeu pe care ni l-a făcut nu numai neamului omenesc, dar şi Ortodoxiei, întrucât Părintele Dumitru Stăniloae reuşeşte să îmbine această credinţă care pentru unii este o credinţă simplă, ţărănească, dar să o ridice pe culmile teologiei, prin traducerea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, Părinţii filocalici, şi ceilalţi Sfinţi Părinţi din colecţia Părinţi şi Scriitori Bisericeşti”.

Părintele Stăniloae afirma că „te poţi întâlni cu Dumnezeu aievea, în realitatea vieţii tale”, a mai precizat Părintele Holbea.

„Ceea ce este minunat este faptul că Părintele Stăniloae îndeamnă pe fiecare dintre noi să conştientizăm că fiecare dintre noi ne întâlnim aievea cu Dumnezeu, aşa după cum spune: L-am căutat pe Dumnezeu în oameni, în obiceiuri, în tradiţii, dar într-o zi, în scrierile Sfinţilor Părinţi, am descoperit că te poţi întâlni cu Dumnezeu aievea, în realitatea vieţii tale”.

Despre părintele său duhovnicesc, Părintele Holbea a mai menţionat:

„Ceea ce m-a impresionat a fost că această comuniune a Sfintei Treimi pe care Părintele Stăniloae a formulat-o într-un chip minunat spunând Sfânta Treime sau la început a fost iubirea sau Sfânta Treime, structura supremei iubiri, are o profunzime a trăirii în viaţa fiecăruia dintre noi, întrucât fiecare trebuie să înţelegem că avem această calitate de parteneri de dialog cu Dumnezeu şi că întâlnirea noastră cu Dumnezeu este întâlnire unică”.

„În acelaşi timp, Îl cunoaştem pe Dumnezeu, cum spune Părintele Stăniloae, în împrejurările concrete ale vieţii, în grija Lui specială faţă de fiecare dintre noi”.

„Nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, că peste câţiva ani noi vom sărbători această zi ca o sărbătoare a teologiei româneşti şi a teologiei ortodoxe, sărbătorindu-l pe Sfântul Dumitru Teologul”, a spus Părintele Holbea, făcând referire la faptul că Părintele Stăniloae este una dintre propunerile de canonizare pentru anul 2025.

Părintele Dumitru Stăniloae a trecut la cele veşnice în noaptea de 4 spre 5 octombrie 1993.

Foto credit: Trinitas TV / Pr. George Aniculoaie

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…