Părintele Stăniloae apreciat de alte Biserici

Agenția Catolică de Știri (Katholische Nachrichten-Agentur – KNA) a publicat la 4 februarie 2013 o știre cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre a anului 2013 ca an comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae în școlile de teologie din Patriarhia Română.

Biserica Ortodoxă Română a proclamat anul 2013 ca an comemorativ al marelui său teolog, părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993). Împlinirea a 110 ani de la nașterea sa și 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice amintește de un om duhovnicesc al Bisericii, datorită căruia Ortodoxia românească a rezistat regimului comunist și care a făcut cunoscută spiritualitatea ortodoxă nu doar în străinătate, ci și dincolo de granițele de natură confesională. Importanța părintelui Stăniloae pentru întreaga Ortodoxie poate fi comparată cu cea a lui Karl Rahner (1904-1984) pentru Catolicism. „Dogmatica” sa în mai multe volume a fost tradusă și în limba germană (Editura Gütersloh). Pentru Ortodoxia românească, părintele Stăniloae a devenit cunoscut și ca traducător al monumentalei opere duhovnicești „Filocalia”, cuprinzând texte ale Sfinților Părinți ai Bisericii, precum și ca traducător, din limbile greacă și slavonă bisericească, al textelor autorilor duhovnicești bizantini. La proclamarea în București a anului comemorativ, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a elogiat pe părintele Dumitru Stăniloae ca „Părinte model și cel mai mare teolog ortodox al secolului XX”. (Traducere realizată pentru Ziarul Lumina de pr. Remus Marian)

Cursuri bisăptămânale la Centrul Ortodox de Studii și Cercetări din Paris

Centrul Ortodox de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae” din Paris organizează, în fiecare zi de marți și joi, cursuri și cicluri de studii pentru toate nivelurile, în domenii precum: Liturgică, Studii biblice, Patristică, Teologie și știință, Antropologie, științele vieții, Studii canonice și juridice, Iconologie, Memorizarea Evangheliei, precum și conferințe pe diferite teme, teologice și culturale, susținute de conferențiari invitați. Cursurile se desfășoară de la 20:30 la Catedrala mitropolitană „Sfinții Arhangheli” din Paris și sunt transmise în direct pe televiziunea web a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale – www.apostolia.tv – fiind înregistrate atât în format video, cât și în format audio (disponibile pe www.apostolia.tv). Următorul curs va avea loc mâine, 14 februarie, pe tema „Analiza unui exemplu de apologie din perioada primelor secole”, și va fi susținut de pr. Răzvan Ionescu. Centrul Ortodox de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae”, al cărui consiliu de administrație este prezidat de Înalt Preasfințitul Mitropolit Iosif, este un organism de formare și cercetare în slujba clerului și credincioșilor din Europa Occidentală și Meridională și a oricărei persoane interesate de viața Bisericii. Centrul lucrează, de asemenea, la traducerea și studiul operei părintelui Dumitru Stăniloae.

Comentarii Facebook


Știri recente