Părintele Rusalin Simeria a fost condus pe ultimul drum

Părintele Rusalin Simeria din Caransebeş, cel care a trecut la Domnul la vârsta de 100 de ani, a fost condus luni, 25 iulie 2016, pe ultimul drum de sute de credincioşi. Părintele a fost prohodit în Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului. Slujba înmormântării pentru preoţi a fost precedată de Sfânta Liturghie, la care au participat foarte mulţi credincioşi din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, dar şi foarte mulţi fii duhovniceşti, cunoscuţi şi apropiaţi ai părintelui.

În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Lucian a vorbit despre misiunea exemplară de slujitor al lui Dumnezeu pe care a desfăşurat-o părintele cu chip filocalic în peste cei 75 de ani de slujire la Sfântul Altar. Ierarhul a mai evidenţiat în cuvântul său şi unele virtuţi  pe care părintele Rusalin le-a avut şi le-a transmis şi credincioşilor lui.

Perseverenţa în rugăciune şi cumpătarea sau postul, fiind câteva dintre virtuţile care l-au definit pe părintele Simeria, el mărturisind în ultimul interviu acordat: „Cât am fost în viață tare, pe picioare, slujitor, mă rugam cam 2-3 ore la zi. Cu rugăciunile de la sărbători și cu ce făceam eu zilnic acasă, făcea cam 3 ore în fiecare zi. Acum, de când nu mai pot sluji afară, numai pentru mine și pentru care mă rog, slujesc 6 ore la zi… Toată viața am păstrat posturile și am făcut rugăciunile necesare. Așa am învățat și pe credincioși, să se roage. Rugăciunea face mare putere”.

Trupul neînsufleţit al părintelui Rusalin a fost depus în cimitirul „Sfântul Ioan”, cimitirul istoric din Caransebeş, unde sunt înmormântaţi ierarhi ai Eparhiei Caransebeşului, preoţi şi foarte mulţi oameni de seamă din Banatul Montan.

Părintele Simeria Rusalin s-a născut în 12 iunie 1916, în ziua de Rusalii, în comuna Glimboca din judeţul Caraş-Severin. A fost hirotonit de episcopul Veniamin Nistor în 16 octombrie 1941, iar din 21 decembrie 1941 a început slujirea la Parohia Sichevița. În data de 13 aprilie 1963, a primit din partea Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu binecuvântarea mitropolitului Nicolae Corneanu, distincția de iconom. La 1 noiembrie 1985, cu ocazia sfințirii Catedralei „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, a primit rangul de iconom-stavrofor pentru întreaga slujire de 44 de ani ca preot în Biserica lui Hristos. După ieșirea la pensie, părintele Rusalin Simeria a continuat să slujească lui Dumnezeu, prin participarea sa fizică și duhovnicească acolo unde era nevoie.

În anul 2011, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, la vârsta de 95 de ani și la 70 de ani de slujire ca preot, părintele Rusalin a primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, distincția ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a II-a pentru clerici. Din 2012, la vârsta de 96 de ani, părintele Rusalin s-a retras din slujirea la biserică din cauza vârstei, dar a continuat să se roage lui Dumnezeu acasă.

Comentarii Facebook


Știri recente