Părintele Profesor Nicolae Necula a trecut la cele veșnice

Părintele Nicolae Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a trecut la cele veșnice în data 4 septembrie 2017.

A absolvit Seminarul Teologic din Buzău și Facultatea de Teologie din București. Cursurile de doctorat în teologie le-a urmat sub coordonarea părintelui profesor Ene Braniște. Teza intitulată Doctrina și viața religioasă a Bisericii Copte reflectate în textele ei liturgice – rugăciuni și imne a fost publicată ulterior și în revista Ortodoxia an XXVIII (1976) a Patriarhiei Române.

Pentru definitivarea studiilor și aprofundarea cercetării teologice, necesare în special pentru redactarea tezei de doctorat, Părintele Necula a parcurs mai multe stagii de pregătire în străinătate, în urma obținerii unor burse.

Pregătirea academică l-a recomandat încă de tânăr pentru ocuparea unor funcții în cadrul unor structuri misionare ale Bisericii: pedagog la Seminarul Teologic din București, corector și redactor la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, membru al Coralei Patriarhiei Române.

În data de 01 octombrie 1975, a fost numit asistent la Institutul Teologic din București, la secția de Teologie Practică, și a funcționat în acest post până la 01 decembrie 1978, conducând seminariile de Liturgică, Omiletică, Drept bisericesc și Cântare bisericească. Totodată, din anul 1977, a deținut funcția de preot duhovnic al Institutului Teologic din București. A promovat ca lector în 1978, conferențiar în 1980 și profesor în 1984. A deținut funcțiile de prodecan (1996-2000) și decan (2000-2007) ale aceleiași facultăți.

Prestigiul științific al Părintelui Profesor Nicolae Necula a determinat numirea sa în organisme însemnate ca:

  • Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române;
  • Comisia de avizare pentru construirea locașurilor de cult din cadrul Departamentului pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului;
  • Comisia Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice;
  • Comisia de Științe Umaniste din cadrul Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare;
  • Comisia pentru Teologie din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare;
  • Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior;

Pentru activitatea bogată și calitățile sale i s-a conferit titlul academic de Doctor honoris causa al Universității Aurel Vlaicu din Arad. A primit Ordinul Meritul cultural în grad de Comandor al Președintelui României, categoria G, Culte. În anul 2000, a primit cea mai înaltă distincție bisericească a Patriarhiei Române – Crucea Patriarhală. Aceasta i-a fost înmânată de Patriarhul Teoctist.

Părintele Profesor Necula a participat la manifestări științifice, interne și internaționale, conferințe, congrese de teologie și simpozioane, multe dintre acestea ilustrând deschiderea sa ecumenică și vocația sa mărturisitoare.

Pentru întreaga sa activitate în slujba Bisericii, Patriarhul Daniel a conferit părintelui Nicolae Necula Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena. Distincția a fost oferită în anul 2014.

Comentarii Facebook


Știri recente