Părintele Prodromos de la Marea Lavră: Maica Domnului, prin icoana Prodromiţa, se roagă pentru ctitorii Catedralei Naţionale

Stareţul Marii Lavre din Muntele Athos, prezent la hramul Paraclisului Catedralei Naţionale, a afirmat în cuvântul rostit joi la finalul Liturghiei faptul că Maica Domnului îi poartă în rugăciunile ei pe închinătorii paraclisului, dar şi pe ctitorii Catedralei Naţionale.

„Suntem siguri că Maica Domnului, prin icoana sa Prodromiţa, nu se roagă doar pentru închinătorii acestui paraclis, ci şi pentru ctitorii Catedralei Mântuirii Neamului, adică pentru toţi aceia care ajută economic şi de bună voie în vederea încheierii cât mai rapide a lucrărilor Catedralei Naţionale spre slava lui Dumnezeu”, a spus părintele Prodromos.

Ideea unei Catedrale Naționale datează din 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia după 126 de ani.

Construcţia CMN s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanţă  naţională prin legea 376/2007. Din anul 2010 până în 2018, Biserica şi statul au cheltuit aproximativ 100 milioane euro prin construcţia Catedralei Naţionale la roşu.

Îmi doresc din tot sufletul ca dorinţa arzătoare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de a construi Catedrala Naţională, să se înfăptuiască până la final, în acest frumos oraş Bucureşti, a precizat stareţul Marii Lavre din Muntele Athos.

Deşi construcţia Catedralei Naţionale este un proiect major al Bisericii Ortodoxe Române, activitatea ei s-a desfăşurat în mod susţinut în domeniul social prin investirea a peste 150 milioane euro în scop filantropic, în ultimul deceniu.

Părintele Prodromos a vorbit despre „alinarea şi liniştea sufletească pe care o oferă icoana Prodromiţa”, dar şi despre legătura rodnică din punct de vedere spiritual care există între poporul român şi Sfântul Munte.

„Istoria de peste o mie două sute de ani a monahismului aghiorit a fost prezentă de multe ori, şi se regăseşte chiar şi astăzi, în istoria şi viaţa spirituală a binecredinciosului popor român. Din această simbioză, cu trecerea secolelor, cu siguranţă că au de câştigat, din punct de vedere duhovnicesc, atât Sfântul Munte, cât şi binecuvântatul popor român”, a spus părintele Prodromos în cuvântul său.

Cuvântul integral al părintelui Prodromos, Stareţul Marii Lavre:


Preafericirea Voastră,

Preafericite Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţia Voastră,

Preacuviosi si Preacucernici Părinţi,

Iubiţi credincioşi,

Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară, sfintei şi dumnezeieştii tale icoane, cu dragoste şi cu credinţă închinându-ne o sărutăm mulţumind, căci prin ea, celor credincioşi, dăruieşti cu adevărat, sufletelor şi trupurilor tămăduire, pentru aceasta, grăim către tine, Slavă Fecioriei tale, Slavă milostivirii tale, Slavă purtării tale de grijă, ceea ce eşti una binecuvântată.

Urmând cuvintele imnografului, toţi cei care participăm la această sărbătoare am venit astăzi, din Sfântul Munte, ca nişte smeriţi închinători, ca să cinstim în psalmi şi laude duhovniceşti icoana Maicii Domnului Prodromiţa, cea zugrăvită în chip minunat, nepictată de mână omenească.

Fiecare sărbătoare închinată Maicii Domnului este un motiv de bucurie pentru întreaga Biserică întrucât Maica Domnului şi-a închinat trupul pentru întruparea celei de a doua Persoane a Sfintei Treimi, a Cuvântului lui Dumnezeu.

Pentru aceasta, toate generaţiile suntem datoare de a cinsti şi slăvi pe singura Născătoare de Dumnezeu, după cum ne aminteşte imnograful.

Cu atât mai mult, ar trebui noi astăzi, iubiţi credincioşi, să cinstim sărbătoarea de astăzi a Maicii Domnului Prodromiţa, a cărei icoană făcătoare de minuni se regăseşte printre celelalte icoane cinstite în Sfântul Munte, dimpreună cu icoana Maicii Domnului Axion Estin, a Maicii Domnului Portaitissa, a Maicii Domnului cu trei mâini „Trihirussa”, a Maicii Domnului Gorgoipikos, adică Grabnic Ascultătoare, a Maicii Domnului Koukouzalissa, precum şi a Maicii Domnului Paramithya, adică Mângâietoarea.

După cum bine cunoaşteţi, icoana Maicii Domnului Prodromiţa se află aşezată spre închinare în iconostasul stâng al Schitului românesc Prodromou, schit care aparţine de Mănăstirea Marea Lavră.

O parte a icoanei a fost pictată de către pictorul Iordache Nicolae, la Iaşi, în anul 1863, în chip minunat. Atât pictarea cât şi aducerea icoanei la Schitul Românesc are legătură cu construirea bisericii schitului, în luna ianuarie a anului 1857, biserică sfinţită în anul 1866.

Sărbătoarea închinată zugrăvirii minunate a acestei icoane o cinstim până în ziua de astăzi.

Este cunoscut tuturor pelerinilor din Sfântul Munte alinarea şi liniştea sufletească pe care o oferă această icoană făcătoare de minuni, în special călugărilor Mănăstirii Marea Lavră şi călugărilor Schitului românesc Prodromou.

Şi cel mai important este faptul că, până în ziua de astăzi, icoana a săvârşit nenumărate minuni.

Este binecunoscută tuturor implicarea importantă a spiritualităţii aghioritice a Sfântului Munte, atât în clădirea şi organizarea monahismului românesc, cât şi în viaţa Bisericii Ortodoxe Române.

Istoria de peste o mie două sute de ani a monahismului aghiorit a fost prezentă de multe ori, şi se regăseşte chiar şi astăzi, în istoria şi viaţa spirituală a binecredinciosului popor român. Din această simbioză, cu trecerea secolelor, cu siguranţă că au de câştigat, din punct de vedere duhovnicesc, atât Sfântul Munte, cât şi binecuvântatul popor român.

Prezenţa icoanei Maicii Domnului Prodromiţa la acest paraclis este cu siguranţă o binecuvântare. Este o prezenţă firească şi spirituală, ţinând cont de faptul că Maica Domnului este mama tuturor creştinilor, pururea rugătoare pentru noi către Fiul său, cât şi prezenţă binecuvântată prin această copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromiţa, din Sfântul Munte Athos.

Suntem siguri că Maica Domnului, prin icoana sa Prodromiţa, nu se roagă doar pentru închinătorii acestui paraclis, ci şi pentru ctitorii Catedralei Mântuirii Neamului, adică pentru toţi aceia care ajută economic şi de bună voie în vederea încheierii cât mai rapide a lucrărilor Catedralei Naţionale spre slava lui Dumnezeu.

Îmi doresc din tot sufletul ca dorinţa arzătoare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de a construi Catedrala Naţională, să se înfăptuiască până la final, în acest frumos oraş Bucureşti.

Sfânta Mănăstire Marea Lavră, pe care din mila Domnului o păstoresc, este recunoscătoare Preafericirii Voastre, Preafericite Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru invitaţia pe care ne-aţi adresat-o de a veni împreună cu delegaţia noastră şi de a participa la această sfântă sărbătoare.

Ne vom ruga Dătătorului tuturor lucrurilor bune, Marelui nostru Arhiereu, pentru rugăciunile Maicii Domnului, să binecuvânteze lucrările începute la această Catedrală Naţională, dimpreună cu poporul român.

Tuturor celor prezenţi la această sărbătoare, slujitori, cântăreţi, închinători şi ostenitori, le dorim La Mulţi Ani!, cu pace, sănătate, progres duhovnicesc şi binecuvântare, pentru rugăciunile Maicii Domnului, căreia ne rugăm să fie pururea rugătoare şi mijlocitoare atât în viaţa aceasta cât şi în viaţa de veci, Amin!

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente