Părintele Proclu Nicău, pustnicul din Neamț, s-a mutat la Domnul

Părintele Proclu Nicău, pustnicul în vârstă de 88 ani din Mitocu Bălan (județul Neamț), a trecut la Domnul, sâmbătă, 28 ianuarie 2017. Trupul său este depus la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde va fi înmormântat marți, 31 ianuarie, la ora 10:30.

Părintele Proclu (Gheorghe Nicău) s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. El a intrat în obştea Mănăstirii Sihăstria Neamț la vârsta de 12 ani, notează doxologia.ro.

În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale. De acolo a fost alungat de comuniști, în urma decretului din 1959. Cu binecuvântarea Părintelui Cleopa Ilie, Părintele Proclu s-a retras în satul natal, Mitocu Bălan, unde a viețuit într-o chilie la poalele pădurii.

Părintele era cunoscut pentru smerenia și blândețea sa. Fiind căutat tot timpul de numeroși oameni pentru sfaturi duhovnicești, celor mai mulți Părintele Proclu le spunea: aţi venit la un moş prost de cap, fără carte, la păcătosul pământului! Viaţa mea e un deal şi-o vale, nimic folositor.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente