Părintele Pavel Ardelean a trecut la Domnul

Părintele Pavel Ardelean, Vicarul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a mutat la cele veșnice marți, 13 august 2013.

Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean a fost cel de-a treilea conducător al Vicariatului Ortodox Român din Ungaria, de la înființarea propriu-zisă a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, prin hotărârea Congresului Național Bisericesc al Românilor din Ungaria, ținut la Giula, în 27 martie 1946 și până la funcționarea ei în condiții depline, prin alegerea, hirotonia și instalarea primului Ierarh Ortodox Român al acestei Eparhii, în 21 februarie 1999, în persoana Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie Drincec, astăzi Episcopul Oradiei.

Părintele Vicar Pavel Ardelean s-a născut în data de 27 iunie 1951, în localitatea Újkígyós, județul Bichiș (Békés, din Ungaria) din părinții Pavel și Ana, buni credincioși ortodocși români.

Școala primară a făcut-o la Újkígyós și în localitatea natală, Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka), absolvind-o în anul 1965. Un an de zile a fost și elev la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, din Giula. Din 1966 și până în 1971, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Caransebeș.

Între anii 1971-1975 a fost student la Institutul Teologic de grad universitar din București.

După obținerea diplomei de licență, s-a căsătorit cu educatoarea Veturia Popovici, din Cenadul-Unguresc, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu o fiică, pe nume Otilia Ardelean.

În data de 9 mai 1975, în biserica „Sfântul Spiridon Nou”, din București, a fost hirotonit diacon, de către Preasfințitul Părinte Episcop Roman Ialomițeanul, iar la Praznicul Înălțării Domnului, în 13 iunie 1975, în biserica „Domnița Bălașa”, tot din București, a fost hirotonit preot, de către Preasfințitul Părinte Dr. Antonie Plămădeală, Episcop Vicar-Patriarhal cu titlul de „Ploieșteanul”, ajuns ulterior Mitropolit al Ardealului.

În 29 iunie 1975, a fost instalat ca Preot-Paroh la Parohia Ortodoxă Română din Cenadul-Unguresc, pe care a păstorit-o până în 1984.

La data de 17 mai 1984 a devenit conducătorul Vicariatului Ortodox Român din Ungaria, cu sediul la Giula, fiind instalat în funcția de Vicar Episcopesc în data de 26 august 1984, de către Preasfințitul Părinte Dr. Vasile Coman, Episcopul Oradiei, ca delegat al Patriarhiei Române. Activitatea de Vicar Eparhial și-a desfășurat-o sub îndrumarea și cu binecuvântarea Preasfințiților Părinți Episcopi Vasile Coman și Ioan Mihălțan, ai Oradiei, iar ulterior a Preasfințitului Părinte Episcop Timotei al Aradului.

În perioada 1984-1999, ca Vicar Episcopesc a efectuat, după posibilități, lucrări de restaurare a bisericilor; a inițiat colectarea obiectelor de patrimoniu din bisericile ortodoxe românești, la Vicariat, în Colecția de artă veche bisericească. Tot în acest interval, odată cu renovarea casei parohiale s-a construit și o nouă aripă, care a încorporat birourile și sala de ședințe a Vicariatului, ulterior Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În 1999, după alegerea, hirotonia și instalarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec ca Episcop titular al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean a ocupat în continuare funcția de Vicar Administrativ-Eparhial, prin decizie chiriarhală.

Între anii 1984-1996, a fost Preot Paroh la comunitatea ortodoxă română din Micherechi, în timpul său fiind pictată biserica, de către pictorul bisericesc Cristian Samuilă, din România și instalat un iconostas nou, confecționat la Mânăstirea Plumbuita din București și obținut prin sprijinul Patriarhiei Române.

În anul 1996 a fost transferat ca Preot Paroh la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Giula, devenită mai apoi Catedrală Episcopală, unde a activat până la mutarea sa la cele veșnice.

Funcția de Vicar Eparhial a păstrat-o și după plecarea la Oradea a Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie Drincec, respectiv alegerea și instalarea ca Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan Mănuilă, în data de 8 iulie 2007.

De-a lungul întregii sale vieți, în calitate de părinte duhovnicesc, ca Preot Paroh la Cenadul Unguresc, la Micherechi, sau la Catedrala Episcopală din Giula, ca Protopop de Giula și Vicar Eparhial al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean a fost un vrednic slujitor al lui Dumnezeu, plin de râvnă față de cele sfinte, sârguincios în toate cele ce avea de îndeplinit, reprezentând cu cinste Biserica Ortodoxă Română și Neamul Românesc în relațiile sale cu Statul Ungar și cu reprezentanții celorlalte culte din Ungaria, fiind foarte iubit și apreciat de credincioșii săi și de toți cei pe care i-a avut drept împreună-lucrători în ogorul Domnului.

Bunul Dumnezeu să primească sufletul său în Împărăția Sa și să-l odihnească cu toți cei din veac adormiți robi ai Săi, care bine s-au nevoit pentru slava Sa și mântuirea credincioșilor!

Comentarii Facebook


Știri recente