Părintele Patriarh Daniel: Sfinții îngeri sunt icoane ale sfințeniei și dreptății lui Dumnezeu

În omilia rostită la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Părintele Patriarh Daniel a explicat faptul că sfinții îngeri reflectă slava lui Dumnezeu și o vestesc oamenilor. De asemenea, Preafericirea Sa a mai specificat că aceștia sunt icoane ale sfințeniei, dreptății și bunătății Lui.

În contextul aceleiași idei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat faptul că viața creștină reprezintă adesea o luptă cu duhurile rele. PF Daniel a spus că în dorința lui de a face bine, omul este ajutat adesea de sfinții îngeri.

Vorbind în continuare despre duhurile rele, Părintele Patriarh a subliniat faptul că toate puterile cerești au fost create spre a fi în comuniune cu Dumnezeu. Primul înger care a căzut din treapta sa a fost Lucifer. Acesta a căzut din slava în care se afla datorită mândriei sale.

Lucifer era atât de frumos întru slava sa încât s-a îndrăgostit de propria lui frumusețe. Prin aceasta s-a mândrit cât este el de luminos și inteligent. Această mândrie de sine a făcut să își dorească să fie asemenea Creatorului. Din această pricină a pierdut lumina din el, despărțindu-se prin aceasta de Dumnezeu Creatorul, a spus Patriarhul Daniel.

În continuarea cuvântului, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre cele nouă cete îngerești și orânduirea acestora. Acestea sunt: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Puterile, Stăpâniriile, Domniile, Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii.

Preafericirea Sa a explicat faptul că treptele pe care sunt așezate puterile cerești sunt conforme cu stările de lumină și sfințenie ale fiecărei grupe de îngeri. Totodată, Patriarhul Daniel a subliniat faptul că această diferențiere indică faptul că sfințenia se obține treptat.

Diferențierea de stări duhovnicești ale sfinților îngeri ne arată că sfințenia se obține treptat. Serafimii au acest privilegiu dat de Dumnezeu de a fi cel mai aproape de El. La rândul lor, aceștia trebuie să împărtășească darurile primite cu cetele îngerești care urmează. Prin aceasta se arată că ierarhia cerească este una a împărtășirii și a dăruirii, a precizat Patriarhul României.

Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii, spune Patriarhul României, sunt ființele spirituale cele mai apropiate de oameni. Între Sfinții Arhangheli, Sfinții Părinți au distins șapte nume diferite: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. Toți au nume purtătoare de Dumnezeu. Ei vestesc prezența și lucrarea Harului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor.

Cei mai cunoscuți sunt Mihail și Gavriil. Mihail este numit în acatistul sfinților arhangheli slujitor al legii, iar Gavriil este caracterizat ca înger al darului, a specificat Părintele Patriarh Daniel.

În finalul predicii, Părintele Patriarh Daniel a felicitat pe toți românii care astăzi își cinstesc ocrotitorul spiritual.


Omilia a fost rostită de Patriarhul Bisericii noastre în cadrul Sfintei Liturghii oficiată miercuri, 8 noiembrie 2017, în paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente