Patriarhul Daniel: Sfântul Nicolae ne spune că adevărata biruință a omului asupra duhurilor rele este victoria prin bunătate

Sfântul Ierarh Nicolae ne spune că adevărata biruință a omului asupra duhurilor rele este victoria prin bunătate, iubire smerită și iertare , a afirmat Patriarhul României în predica rostită în data de 6 decembrie.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat miercuri la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală. La finalul slujbei, Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt în care a vorbit credincioșilor ortodocși români despre exemplul de viața creștină al Sfântului Nicolae.

În prima parte a predicii, Preafericirea Sa a amintit de participarea sfântului la Sinod I Ecumenic din anul 325. La evenimentul ce a avut loc la Niceea, Sfântul Nicolae l-a mustrat pe Arie pentru rătăcirea sa.

După prezentarea vieții sfântului, Părintele Patriarh a evidențiat că acesta este cunoscut în lumea creștină ca ajutător al familiilor sărace și a celor aflați în nevoi și necazuri. În completarea celor spuse, Patriarhul a oferit exemplul ajutorării locuitorilor din cetatea Mira Lichiei.

Sfântul Ierarh Nicolae a ajutat pe locuitorii cetății Mira Lichiei atunci când orașul se confrunta cu o mare foamete din cauza secetei. În chip minunat Dumnezeu a făcut ca un corăbier din Italia să încarce o corabie de grâu. Sfântul i s-a arătat în vis și i-a promis că îi va da cât îi va cere numai să ducă în cetate grâul pentru ca oamenii să nu moară de foame, a precizat Părintele Patriarh.

În continuare, Preafericirea Sa a arătat căsfântul cinstit astăzi este simbolul unei civilizații în care se cultivă generozitatea și ajutorarea celor care sunt în necazuri. El ne arată că prin practicarea faptei milostive omul poate învinge lucrarea diavolului.

Biruința vine prin bunătate. Este biruitor cel care biruiește răul săvârșind binele. Cel care biruiește patima egoistă prin dărnicie. În general, toate patimile sunt forme de egoism prin căutarea propriului interes. Milostenia și generozitatea ne arată că nu egoismul aduce fericirea, ci dărnicia. Omul fericit este omul darnic, a spus Patriarhul României.

În finalul predicii, Preafericirea Sa a îndemnat românii să învețe de la Sfântul Nicolae dreapta credință, smerenia și multa milostenie”. De asemenea, Patriarhul României a felicitat pe toți cei care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

***

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică în a doua jumătate a secolului al III-lea. A participat în calitate de Episcop la primul Sinod Ecumenic, desfășurat la Niceea, în anul 325, când l-a mustrat pe Arie pentru rătăcirea sa.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente