Părintele Patriarh Daniel s-a întâlnit cu Ambasadorul Armeniei, Hamlet Gasparian, la încheierea misiunii diplomatice în România

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit miercuri, 22 noiembrie 2017, la Reşedinţa patriarhală, pe Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia, în vizită de rămas bun la încheierea misiunii diplomatice în România.

Domnul Hamlet Gasparian a fost însoțit de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat activitatea Excelenței Sale în România și a subliniat că relațiile istorice dintre cele două popoare trebuie intensificate. Preafericirea Sa a amintit că ocrotitorul slujirii sale patriarhale este Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, care, în anul 2008, a devenit ocrotitorul noului Paraclis din Reședința patriarhală.

Patriarhul României a apreciat experiența poporului armean privind păstrarea identității sale etnice în pofida dificultăţilor istorice.

Domnul ambasador Hamlet Gasparian a dorit să mulţumească pentru ospitalitatea şi prietenia poporului român şi a Bisericii Ortodoxe Române manifestate faţă de comunitatea armeană din România.

Excelența Sa a menţionat că, în cei șapte ani de activitate diplomatică, a avut ocazia să descopere continuitatea relației istorice dintre poporul armean și cel român, precum și similitudini valorice și de mentalitate care le unesc.

Domnul ambasador a încurajat cunoaşterea reciprocă, realizând multiple vizite împreună cu armeni în toată România, îndeosebi în locurile unde a rămas vizibilă prezența armeană de veacuri.

În timpul discuțiilor, au fost amintite evenimentele istorice dramatice pentru armeni de la începutul secolului 20, urmate mai târziu de perioada ateismului comunist.

La final, a fost exprimată speranța materializării unei viitoare curse aeriene directe București-Erevan care va putea facilita organizarea de pelerinaje la multe lăcaşuri sfinte din Armenia și din România.

Biroul de presă ale Patriarhiei Române


Hamlet Gasparian s-a născut în 20 mai 1950, în Armenia. Excelența Sa a activat în presă înainte de a deveni diplomat.

Conform site-ului oficial al Ambasadei Armeniei în România, Hamlet Gasparian a absolvit secția europeană a facultății de filologie de la Universitatea de Stat din Erevan în 1974. Până în anul 1988 a lucrat la Erevan în sfera editorială. În 1988 ia parte la mișcarea populară din Armenia, contribuind la formarea noii prese independente.

În anii 1988-1989 a fost redactor adjunct al săptămânalului Hay Așhar („Lumea armenească”), iar în perioada 1989-1995 a activat ca redactor în cadrul redacției fondatoare a cotidianului independent Azg („Națiunea”). În acest timp a urmat stagii de specializare în Statele Unite ale Americii și în Franța, transmițând corespondențe despre o serie de vizite în străinătate ale președintelui Armeniei.

Schimbând calitatea de jurnalist cu cea de diplomat, în 1995 a fost cooptat la Ministerul afacerilor externe al Armeniei, iar pentru scurt timp a fost trimis în misiune la ambasada armeană din Franța.

În 1997 a fost numit director general al televiziunii naționale din Armenia. În perioada 1999-2002 a ocupat funcția de consilier la ambasada armeană din Franța, între 2002-2006 a fost  consilier la direcția de planificare politică din cadrul Ministerului de externe al Armeniei, iar apoi a devenit purtător de cuvânt al ministerului.

În 2005 i s-a acordat titlul de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, iar în 2006 a fost trimis în Franța cu această funcție, în 2008-2009 având calitatea de însărcinat cu afaceri al Ambasadei Armeniei.

În aprilie 2010 a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România.

Este autorul a numeroase articole din presa armeană, a întocmit și redactat cărți, a realizat traduceri de beletristică.

Hamlet Gasparian este căsătorit și are trei copii.

Foto: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente