Patriarhul Daniel: Puterea de a nu răspunde la ură cu ură este iubire dumnezeiască

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat duminică la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală de ce nu trebuie să răspundem la ură tot cu ură.

„Puterea de a nu răspunde la ură cu ură este iubire dumnezeiască”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a slujit  în 1 septembrie 2019 împreună cu Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul.

Vorbind în predica sa despre „Datornicul nemilostiv” (Matei 18:23-35), Patriarhul a spus că Dumnezeu este milostiv și iertător când este rugat de cei păcătoși să le ierte greșelile.

„Evanghelia ne arată că Dumnezeu este bun, dar și drept. El este milostiv și iertător atunci când este rugat, când I se cere să ne ierte”.

În situaţia în care cei care au primit iertarea Lui nu iartă la rândul lor, atunci Dumnezeu îi ceartă spre îndreptare.

„Dacă noi nesocotim iertarea pe care o primim de la El și nu iertăm la rândul nostru pe semenii noștri care își cer iertare, atunci El schimbă atitudinea Sa și trece de la milostivire la dreptate”.

„Ceartă pe cei care nu înțeleg și ei să fie milostivi ca Dumnezeu care este milostiv. Dumnezeu nu pedepsește însă pe nimeni din răzbunare, ci mustră pe oameni pentru îndreptarea lor”.

Patriarhul a îndemnat să fim iertători, întrucât „iertarea aproapelui ne face milostivi ca Dumnezeu”.

În acest sens, a atras atenţia că iubirea milostivă a lui Hristos „nu înseamnă aprobarea tuturor răutăților pe care le facem noi”.

„El este îndelung răbdător şi așteaptă ca noi să ne pocăim pentru păcatele noastre, să cerem iertare, să ne schimbăm atitudinea: modul de a gândi, vorbi și făptui”.

Reflectând la textul biblic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Stăpânul cu mulţi datornici care apare în pildă este Însuşi Dumnezeu.

„Fiecare dintre noi când risipim darul vieții pe care El ni l-a dat săvârșind o mulțime de lucruri rele folosind viața noastră, capacitățile nostre fizice și spirituale dăruite de Dumnezeu în săvârșirea răului atunci noi ne îndatorăm față de Dumnezeu, dăruitorul vieții și al fericirii, Cel Care ne-a dat viață și ne-a creat după chipul și după asemănarea Sa și ne cheamă la viață veșnică fericită”.

Potrivit Preafericirii Sale, datoria de 10.000 de talanţi semnifică valoarea incalculabilă a sufletului care este mai de preț decât toate bunurile materiale.

În a doua parte a omiliei, Patriarhul a amintit că în 1 septembrie sărbătorim începutul Anului Nou Bisericesc, dar şi „Ziua mondială de rugăciune pentru protecţia creaţiei”.


12 rezoluții pentru Anul Nou Bisericesc


Tot în 1 septembrie este pomenit Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, „unul dintre cei mai învățați daco-romani”.

„Știa foarte bine limbile latină și greacă. A tradus canoanele primelor patru sinoade ecumenice din limba greacă în limba latină. De aceea, el este numit și părintele dreptului bisericesc, însă în mod deosebit Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul rămâne în istorie pentru că el a fost inițiatorul erei creștine”, a subliniat Părintele Patriarh.

La finalul predicii, Patriarhul a insistat pe o mai bună valorificare a acestei perioade a Anului Bisericesc, deoarece „este perioada în care noi creștem duhovnicește prin rugăciunile Maicii Domnului și ale tuturor sfinților”.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente