Părintele Patriarh Daniel: Maica Domnului este icoană a pregătirii pentru primirea lui Hristos

În omilia rostită marți la Sfânta Liturghie Părintele Patriarh Daniel a adresat credincioșilor îndemnul de a urma modelul Maicii Domnului în pregătirea pentru primirea lui Hristos în sufletele și în casele lor.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat în ziua sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică la Sfânta Liturghie ce a fost oficiată în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din cadrul Reședinței patriarhale.

În prima parte a predicii, Părintele Patriarh a evidențiat legătura dintre Templul din Ierusalim, Maica Domnului și Biserică.

Sărbătoarea de astăzi se numește Intrarea Maicii Domnului în Biserică, deși este vorba de intrarea în Templul din Ierusalim, pentru că acesta era o prefigurare a tainei Bisericii, a menționat Patriarhul.

Preafericirea Sa a precizat că acest lucru se vede în ceremonia de sfințire a unei biserici ortodoxe, deoarece prima rugăciune care se citește în cadrul slujbei este rugăciunea de sfințire a Templului, compusă chiar de regele Solomon.

Maica Domnului ca pruncă a fost dusă la vârsta de trei ani în Sfânta Sfintelor pentru că Ea însăși, prin lucrarea lui Dumnezeu, va deveni Biserică sfințită, Chivot în care sălășluiește Dumnezeu Cuvântul.

Când a primit pe Maria, preotul Zaharia și-a dat seama că este o ființă deosebită, binecuvântată de Dumnezeu, a spus Patriarhul. De aceea în mod neobișnuit, cu totul excepțional, Prunca nu a fost dusă spre binecuvântare doar în Sfânta, adică acolo unde slujeau preoții, ci și în Sfânta Sfintelor, în altarul cel mai sfânt al Templului.

În continuare, Părintele Patriarh Daniel a explicat utilitatea celor trei părți ale Templului, reflectând asupra textului apostolic al sărbătorii (II Tesaloniceni 1: 10-12; 2: 1-2). Patriarhul a subliniat că și prin conținutul lui, Templul din Ierusalim era o prefigurare a Bisericii, care are tot trei încăperi: pridvor, naos și altar.

În partea a doua a predicii Patriarhul Daniel a spus de ce a fost fixată această sărbătoare la începutul Postului Nașterii Domnului:

Sfinții Părinți au rânduit ca această sărbătoare a Maicii Domnului să fie așezată la începutul Postului ca să ne dăruiască un model de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Adică să devenim și noi Biserică Sfințită, să ne pregătim pentru primirea Mântuitorului Iisus Hristos Care S-a născut în peștera din Betleem, dar Care vrea acum să se nască duhovnicește în peștera sufletului nostru. Sufletul nostru prin păcat se întunecă și se răcește asemenea unei peșteri, dar prin rugăciune, prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, se luminează și se încălzește.

Maica Domnului, ca icoană a pregătirii pentru primirea lui Hristos în sufletele și în casele noastre este icoana vie a Bisericii și icoana vieții fiecărui creștin, a concluzionat Patriarhul Daniel.

La final, Părintele Patriarh a rostit un fragment din Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, încheind cu stihul Bucură-te Preasfântă Fecioară, care prin intrarea Ta în Biserică ne-ai deschis ușile raiului!

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente