Părintele Patriarh Daniel: Hristos Domnul cheamă la mântuire toate popoarele

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus duminică la Mănăstirea ilfoveană Pasărea că „Hristos Domnul cheamă la mântuire toate popoarele şi toate persoanele”.

„Mântuitorul Iisus Hristos a rupt sau desfiinţat barierele mentale şi culturale dintre samarineni şi iudei şi i-a vindecat pe iudei de complexul superiorităţii lor faţă de samarineni şi pe samarineni de complexul inferiorităţii lor faţă de iudei”, a explicat Patriarhul României.

Domnul Hristos a arătat, a continuat Patriarhul, că „bărbatul cât şi femeia au aceeaşi valoare în faţa lui Dumnezeu pentru că atât bărbatul cât şi femeia sunt creaţi după chipul lui Dumnezeu”.

„Ele sunt persoane libere, gânditoare şi iubitoare şi Hristos Domnul îndeamnă pe toţi bărbaţii şi pe toate femeile care cred în El la vieţuire sfântă. De aceea, Biserica noastră are în calendar nu numai sfinţi bărbaţi, ci şi o mulţime de femei sfinte”.

Afirmaţiile Preafericirii Sale au fost făcute în contextul Duminicii a 5-a după Paşti care ne prezintă, în textul biblic citit, convorbirea Mântuitorului cu Femeia samarineancă.

Dialogul acesta este pentru pastoraţie pe cât de pilduitor, pe atât de fascinant.

Mântuitorul Hristos a intrat în dialog cu această femeie, cerându-i apă. De la această solicitare a Domnului Hristos convorbirea s-a întins până la punctul în care El îi dezvăluie adevărata identitate.

„Iisus Hristos este izvorul harului, numit în evanghelie Apa cea vie, care vindecă pe om de păcat şi sfinţeşte viaţa spre a dobândi mântuirea”, a spus Patriarhul României în omilia sa.

Patriarhul a mai remarcat că în timpul aceleiaşi întâlniri cu Femeia samarineancă, Iisus a prezis că va veni timpul când locul de închinare al lui Dumnezeu nu va mai fi Templul din Ierusalim, ci „orice locaş sau orice biserică în care cei ce cred în Hristos se închină Tatălui în duh şi în adevăr, adică în Duhul Sfânt prin rugăciune şi în adevărul dreptei credinţe prin mărturisire”.

Convertirea

În urma acestui dialog cu Mântuitorul Iisus Hristos, samarineanca optează pentru o nouă viaţă.

Prin lucrarea harului dăruit ei de Hristos, a spus Patriarhul Daniel, „femeia samarineancă păcătoasă se converteşte şi aduce o cetate întreagă la Hristos”.

Potrivit Preafericirii Sale, femeia amintită în evanghelie „reprezintă pe popoarele păgâne care devin creştine şi împreună cu iudeii creştini formează Biserica lui Hristos”.

Închinarea în duh şi în adevăr

În predica sa, Părintele Patriarh a explicat şi ce presupune închinarea în duh şi în adevăr despre care a vorbit Domnul Hristos.

„Adevăraţii închinători se închină Tatălui ceresc în duh şi în adevăr. Înseamnă că se închină în stare de rugăciune şi de mărturisire a adevărului dreptei credinţe”, a spus Patriarhul care a atras atenţia: „nu e suficient să te rogi, ci trebuie să şi mărturiseşti dreapta credinţă”.

Închinarea în duh şi în adevăr mai înseamnă că „cei care cred în Hristos se închină Tatălui în Duhul Sfânt şi în Adevărul Hristos pentru că El a spus despre Sine Însuşi: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mântuitorul Iisus Hristos vorbeşte în Evanghelie despre „o credinţă spirituală şi universală, nu limitată la un munte sau la un templu din Ierusalim”.

„Acesta este creştinismul în care iubirea Tatălui, a Fiului şi a Duhului Sfânt se împărtăşeşte oamenilor care cred în Hristos şi primesc botezul în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”, a mai subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După rostirea predicii, Părintele Patriarh a oferit în dar pentru aşezământul monahal tămâie, ediţia Centenar a Sfintei Scripturi şi alte volume apărute recent la editurile Patriarhiei Române.

Elevelor şi cadrelor didactice de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Pasărea le-a dăruit câte un CD cu pricesne ortodoxe, pricesne interpretate de Corul Pelerinul al Agenţiei de pelerinaj Basilica Travel.

De asemenea, credincioşii şi copiii care au participat la eveniment au primit din partea Preafericirii Sale iconiţe reprezentând convorbirea Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă.

Mănăstirea Pasărea

Mănăstirea Pasărea este un monument istoric aflat la 29 km de București, construită la începutul secolului al XIX-lea pe malul Lacului Pustnicu, la marginea pădurii cu același nume, parte din ceea ce erau odată Codrii Vlăsiei.

Mănăstirea are hramul „Sfânta Treime”, iar biserica din cimitirul așezământului are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente