Părintele Nicolae Lițescu (1940-2020) – păstor luminos și vrednic al Bisericii lui Hristos

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Nicolae Lițescu, preot îmbisericit la Parohia Otopeni, Protoieria Ilfov Nord, oficiată sâmbătă, 11 aprilie 2020, orele 13:00, la biserica Parohiei Otopeni, Protoieria Ilfov Nord:


Părintele Nicolae Lițescu (1940-2020) – păstor luminos și vrednic al Bisericii lui Hristos

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în dimineața zilei de joi, 9 aprilie 2020, a Părintelui Nicolae Lițescu, preot îmbisericit la Parohia Otopeni, Protoieria Ilfov Nord.

Părintele Nicolae Lițescu s-a născut în urmă cu opt decenii, la 23 ianuarie 1940, în localitatea Șoimari, județul Prahova, în familia preotului Ioan și a preotesei Maria, fiind al treilea din cei șapte copii ai familiei Lițescu.

A urmat școala primară din satul Cojocaru, comuna Mogoșani și școala gimnazială din orașul Găești, ambele în județul Dâmbovița, după care a frecventat cursurile seminariale de la Curtea de Argeș (1953-1957) și București (1957-1958).

A continuat studiile teologice în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1958-1962), obținând, în anul 1962, titlul de licențiat în teologie.

A fost căsătorit cu doamna Felicia, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu trei copii, Ana-Cristina, Ioan-Răzvan și Radu-Cătălin.

A primit hirotonia în treptele preoțești în anul 1970 (diacon la 22 februarie și preot la 1 martie), din partea Mitropolitului cărturar Nifon Criveanu, în paraclisul Schitul Maicilor din Capitală, fiind numit preot paroh la Parohia Segarcea Deal din județul Teleorman.

În cei 12 ani de slujire în mijlocul acestei comunități parohiale, a coordonat restaurarea picturii bisericii parohiale, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, achiziționarea unei case parohiale și împrejmuirea cimitirului.

În anul 1982, a fost transferat în postul vacant de preot paroh de la parohia ilfoveană Otopeni.

În decursul celor aproape patru decenii de slujire de la Parohia Otopeni, din care 28 de ani ca preot paroh, Părintele Nicolae Lițescu a desfășurat, alături de colegii coslujitori, o deosebită activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, încununată, în anul 2010, cu punerea pietrei de temelie la o biserică nouă, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, un monumental lăcaș de cult din orașul Otopeni.

De asemenea, a coordonat restaurarea picturii bisericii istorice din Otopeni, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în perioada 2009-2011.

Pedagog erudit și smerit, a activat între anii 1962-1967 ca profesor de istorie și geografie la școala din comuna Sarichioi, județul Tulcea.

Pentru întreaga activitate desfășurată, i-am acordat Părintelui Nicolae Lițescu rangul de iconom-stavrofor, cu prilejul sfințirii Paraclisului Sfinții Martiri Brâncoveni, aflat la demisolul noii biserici din Otopeni.

Viața Părintelui Nicolae Lițescu este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, mărturisită de colaboratorii și ucenicii săi.

S-a remarcat prin activitatea sacerdotală și misionară, administrativă și gospodărească, fiind un model de slujire jertfelnică pentru preoții mai tineri care l-au cunoscut și alături de care a slujit.

Iubitor al muzicii și al rânduielilor liturgice bisericești, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite.

Părintele Nicolae Lițescu a fost un păstor înţelept, înzestrat cu darul blândeții și un duhovnic apreciat. În urma lui rămâne un chip luminos care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne preoțești, în iubirea credincioșilor și în lucrarea faptelor bune.

Sunt mulți preoți și fii duhovnicești ai părintelui Nicolae Lițescu care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării, prin care au dobândit starea de liniște și de armonie pe care o căutau.

În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Nicolae Lițescu, precum și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere.

Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să dăruiască odihnă veșnică sufletului Părintelui Nicolae și să îl așeze în ceata sfinţilor Săi slujitori.

Veșnica lui pomenire din neam în neam! 

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Basilica.ro 

Comentarii Facebook


Știri recente